Почетна » Преко организоване групе до прикључка за воду у општини Гроцка

Преко организоване групе до прикључка за воду у општини Гроцка

Зарада по мањим улицама и до 10 000 евра

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Према документацији коју нам је послао водовод из Гроцке, дошли смо до сазнања да у овом предузећу има само 1. водоинсталатер, са другим степеном стручне спреме, али ни он не ради свој посао, већ је упослен као физички радник и ради на копању канала.

У 21. веку грађани општине Гроцке у већини случајева живе без воде и канализације. Раније смо се уверили да у ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка брину нестручне особе које су запослене преко партијске књижице, претежно СНС-а.

Али ово није прича о њима, односно о радницима који су фиктивни на папиру а у реалности раде за странку, односно СНС. Ово је прича о озбиљној организованој групи људи у грочанском водоводу који стичу, може се рећи, право мало богатство, наплаћујући или прикључке или било какво извођење радова на систему овог предузећа.

Према вишемесечном истраживању, главни за прикључке или било које друге радове везане за мрежу грочанског водовода су С.М и З.Д. Обоје су запослени на високим позицијама у водоводу Гроцка и готово да ништа у овом предузећу не може да се заврши без њих. С.М је наводно цењени кадар, преко ње се завршава папирологија. С друге стране, шеф З.Д је теренац који је често и сам виђан за машинама приватног предузећа како ради за потребе грочанског водовода.

У току овог истраживања, сазнали смо да се на водоводну мрежу може прикључити било ко, па чак и ако је у питању више километарско постављање цевовода. Преко овог двојца завршавате све. Тако смо дошли до сазнања да је на главном путу између Пудараца и Брестовика, лева страна која припада Камендолу доста домаћинстава прикључено на водоводну мрежу без потребних дозвола. Практично, прећутно и преко ноћи.

Други случај, везан за насеље Камендол, јесте случај мештанина С.А. Према његовим речима, недавно су му из грочанског водовода прикључили воду, али су му стриктно затражили да искључиво одређени људи саграде шахту и изврше друге потребне радње.  За ту „услугу“ тражено му је 500 евра плус потребан материјал. Поред тог издатка, С.А је морао да плати и регуларну цену за прикључак у износу од 35 000 динара грочанском водоводу.

На улици у Гроцкој, око 10 000 евра зараде

Мештани једне улице из Гроцке, који су желели да остану анонимни, испричали су нам како су дошли до прикључка за воду. Према њиховим речима, дугогодишњи проблем који су имали у њиховој улици, а то је „неиспуњавање услова за прикључак“, решили су врло брзо, када су се обратили на праву адресу. За цену тог прикључка платили су раднику водовода З.Д-у, који је био у улози приватног извођача по 500 евра, плус таксу грочанском водоводу. Како кажу, у њиховој улици било је око 20 -ак прикључака тада.

У Заклопачи ометање приватног поседа

Пре годину дана, власник приватне парцеле у Заклопачи затекао је радника водовода З.Д – а како приватном машином врши ископавања и постављања водоводних цеви. У току извођења ових радова, дошло је до оштећења ограде, те је власник пријавио случај комуналној инспекцији, која је утврдила неправилности.

Бивши директор водовода признао постојање оваквих радова

Бивши директор водовода у Гроцкој, поводом случаја у Заклопачи, Мирко Добријевић признао је за Жиг инфо да радник водовода изводи радове у приватној режији али није одговорио на питање да ли ће предузети и одређене мере против наведених лица.

  • На наведеној локацији, поседујемо валидан уговор за прикључак на водоводну мрежу као што сте и навели. Како је обавеза по истом, да будући корисник финансира и изводи радове на прикључку, а да Водовод Гроцка врши спајање на цевовод, радови који су извођени су у приватној режији. Ангажовани извођач јесте запослен у водоводу, али је радове изводио ван радног времена и приватном механизацијом. Такође напомињем да је обавеза корисника да терен врати у првобитно стање. Водовод има своју механизацију и нема потребе да ангажује подизвођаче, изјавио је тада Мирко Добријевић за Жиг инфо.

Садашња директорка ћути

На питање колико кошта заправо прикључак на водоводну мрежу локалног водовода, не стиже одговор ни од садашње директорке Драгане Вујанић.

Једна од референци садашње директорке јесте и „поседовање вештине интернет претраге и комуникације на интернету“, те остаје нада да ће на питања Жиг инфа одговорити, када види овај чланак, с обзиром да преко званичног мејла водовод не комуницира са нашом редакцијом.

Дотле, С.М ће уводити у легалне прикључке, све оно што З.Д уради у приватној режији, не водећи рачуна о било каквом плану и пројекту или тренутном капацитету воде. Треба напоменути, према истраживању Жиг инфа, да су С.М и З.Д само врх ове хоботнице која исисава новац грађанима кријући се иза јавног предузећа, односно водовода у Гроцкој, јер како је навео бивши директор Добријевић, „водовод има своју механизацију и нема потребе да ангажује подизвођаче“

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна слика: Илустрација, фотошоп

Можда ти се свиди

Оставите коментар