Почетна » Врчин: Општина Гроцка направила депонију па је прогласила нелегалном

Врчин: Општина Гроцка направила депонију па је прогласила нелегалном

од admin
0 коментар

Акцијом Градске општине Гроцка и ЈКП „Грочански комуналац“,  пре недељу дана се кренуло са  чишћењем највеће дивље депоније на територији општине Гроцка ,  у насељу Врчин поред ауто-пута.

Овако гласи почетак вест и „Одпочето чишћење највеће дивље депоније у насељу Врчин“ на званичној интернет презентацији општине Гроцка.

Почетак чишћења депоније , на води се још на грочанском сајту,  су обишли директор ЈКП „Грочански комуналац“ , Миленко Буквић и члан општинског већа задужен за комуналне делатности Зоран Којић.

– Простор поред ауто-пута у Врчину већ дуже време представља ругло овог дела насеља, посебно ако се има у виду да велики број путника пролазе овом деоницом ауто-пута.  Ово је само прва од више депонија које ћемо у наредном периоду отклонити и наставити са сличним акцијама , како би се променила слика о комуналном реду на нашој општини  – рекао је директор ЈКП „ Грочански комуналац“ , Миленко Буквић.

Како је даље директор Буквић навео да би акције овог типа успеле потребна је већа свест и одговорност грађана , како би отпад био одлаган на депонији у Винчи.

Члан општинског већа задужен за комуналне делатности Зоран Којић изјавио је да су радови започети чим су временски услови то дозволили и нада се да ће у наредних десетак дана ова локација бити очишћена .

Градска општина Гроцка ће и даље подржавати овакве акције и дати пуну подршку ЈКП „ Грочански  комуналац”,  у уклањању свих дивљих депонија на територији општине Гроцка. Што се тиче општине инспекција ће појачати контролу  на свим локацијама где несавесни грађани таложе отпад и смеће – истако је члан општинског већа Зоран Којић.

Историјат „дивље депоније“

Депонију је 2008. формирала општина Гроцка, али је ђубриште, давно већ превазишло у почетку предвиђених 10 ари. Раширило се огромном парцелом дуж аутопута, а због несносног смрада и дима, врчинци су 2013-те гпдине тражили  да се депонија измести. Том приликом Миленко Буквић, тадашњи директор ЈКП „Гроцка“ је изјавио за Студио Б да је општина Гроцка ту прва почела да баца ћубре, међутим сада и грађани долазе и они бацају ђубре:

 

Сумњиве радње на „врчинској депонији“

Доласком на власт једне од прошлих гарнитура 2008. године, ново руководство проналази да је за изношење смећа у Врчину ангажован трактор приватног лица које је плаћало ово предузеће. Такође, плаћан је и закуп приватне депоније где је овај „послодавац“ односио смеће. Сви извршиоци су тада били из СРС-а, странке која је била тада на власти.

Према истраживању Жиг Инфа,  трактор који је превозио смеће у појединим деловима Врчина, доносио је озбиљну зараду Станимиру Т. из Врчина. Станимир Т. је тих година, изнајмио свој трактор ЈКП „Гроцка“ по цени од 200 евра у динарској противвредности на месечном нивоу. Станимир Т. добија  и уговор о делу у комуналном предузећу као возач истог тог трактора са месечном исплатом од 35.000 динара. Поред наведених примања, овом лицу, исплаћује се по одрађеној тури 1.500 динара. Такође ЈКП „Гроцка“ овом лицу плаћа и потрошено гориво које му доставља лично у бурићима. „Туре“ које обавља ово лице се наплаћивало комуналном предузећу из Гроцке на сваких петнаест дана. У просеку се писало негде око 90 тура, што на месечном нивоу испада да се одради око 180 истих.

Плац на који се смеће тада депоновало јесте иста депонија која се сада чисти. Она је власништво Милета М. који је уједно био и шеф радионице  ЈКП „Гроцка“ са платом од 40.000 динара. За ту депонију,  Миле М.је узимао 200. евра на месечном нивоу, а ЈКП „Гроцка“ на све то плаћало и раднике који раде на утовару и истовару смећа.

 

  1. године власт окупљена око Српске напредне странке наставља са истим принципом рада. Исте године Оливера Кнежевић, садашњи члан Већа у општини Гроцка потврдила је да се трактором поново износи смеће на приватну депонију.

– Не знам тачно ко је у питању, али могу да сазнам. То све иде легално преко комуналног предузећа, јер је то јавна ствар а депонија је такође од приватног лица које је чак, немојте ми замерити, али мислим неког од запослених у овом предузећу, изјавила је Оливера Кнежевић 2013. Године.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар