Почетна » За децембарске изборе у Гроцкој преминули, за јунске оживели

За децембарске изборе у Гроцкој преминули, за јунске оживели

Списак бирача увек бројно исти

од Жељко Маторчевић
0 коментар

За прошле децембарске изборе за град Београд, у ГО Гроцка према тврдњама известиоца и посматрача изборног циклуса, било је доста „увезених“ гласача из Ковина и Смедеревске Паланке. Ипак број бирача у бирачком списку је готово идентичан. 

За изборе у децембру 2023. године и за изборе у јуну 2024. године, готово идентичан број гласача у Гроцкој. И то је био адут владајуће коалиције да није било изборног инжењеринга. Међутим, сумња да је ипак било изборног инжењеринга, продубљују сазнања добијена између ова два изборна циклуса, а тиче се „позива гласачима“.

Наиме, за изборе 2024. године, један Грочанин добио је на својој кућној адреси позив за две особе које су му потпуно непознате. Како је у питању породична кућа, а не стан, те да је немогуће да су те све особе пријављене код њега на адреси. Накнадном провером, испоставиће се да те две особе не постоје у евиденцији МУП-а да су пријављене на тој адреси.

 

Откривамо шему грочанских „Ковинаца и Паланчана“ и одакле они у бирачком списку

Ове две непознате особе за ове јунске изборе нису добиле позив, али зато јесу они који не могу да гласају већ годинама уназад јер су преминули.

Нашој редакцији јавио се мештанин Гроцке који нам је показао позиве за гласање за преминуле рођаке. Како је рекао за Жиг инфо, позив није стигао за децембарске изборе, али за ове јунске његови преминули имају право гласа.

Упоређујући ранија истраживања Жиг инфа са најновијим сазнањима, долази се до основане сумње у изборни инжењеринг преко бирачког списка.

Ако је број гласача готово идентичан из године у годину, упоређујући првенствено ова два изборна циклуса (децембар 2023, јун 2024) долази се до података који указују како се долази до разлике бар од 3,5 хиљада гласова у корист СНС-а у Гроцкој.

Миле из Умчара има пријављену мртву бабу која ће да гласа на изборима

Наиме, у бирачком списку увек постоји одређени број преминулих особа (између 3,5 – 5 хиљада). Пред изборе, изборна комисија коју чини у том тренутку искључиво владајућа коалиција замени имена преминулих са именима „увезених“ гласача са других територија. Конкретно, постоји сумња да се преминули обришу из бирачког списка а уместо њих се упишу „увезени бирачи“. Након што се избори заврше, како се сумња, обрисани преминули се враћају у бирачки списак а они који су „увезени“ се бришу, тако да и на почетку изборног процеса а и на крају увек имате идентичан број гласача. Број обрисаних преминулих је идентичан са бројем уписаних „нових гласача“.

Овакав инжењеринг је тешко утврдљив, односно да би се утврдио тачан број обрисаних и унетих лица морало би да се упоређује бирачки списак са књигама у којима су имена и презимена гласача са њиховим потписима.

Према сазнањима Жиг инфа, СНС у Гроцкој добио је квоту од 28 000 гласова. Уколико достигне тај број гласова, то ће бити незабележен број гласова за неку коалицију у Гроцкој. Подсетимо, када су били председнички избори, Александар Вучић је добио нешто преко 23 000 гласова у ГО Гроцка и то је био убедљиво најбољу резултат у корист СНС-а.

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна фотографија: Илустрација

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар