Почетна » СЛОБОДАН ЧОВЕК: Хаг ослободио Шешеља по свим тачкама оптужнице!

СЛОБОДАН ЧОВЕК: Хаг ослободио Шешеља по свим тачкама оптужнице!

од admin
0 коментар

Војислав Шешељ је слободан човек, ослобођен је по свим тачкама оптужнице, објавио Хашки трибунал.

Хашки трибунал, четири године од завршетка суђења, у првостепеној пресуди ослободио је лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Шешељ није присуствовао изрицању пресуде, а није је пратио преко видео линка јер је „у кампањи“ и „има паметнија посла“. Шешељ је у подне заказао конференцију за медије у Београду.

Шешељ је ослобођен за све што му се стављало на терет одговорност за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Тужилаштво није доказао постојање удруженог злочиначког подухвата.

– Није одговоран за физичко почињавање прогона. Веће једногласно одбацује одговорност за депортацију, премештање, злочина против човечности наведених у оптужници, саопштило је Веће.

Председник Претресног већа судија Жан Клод Антоанерти рекао је читајући пресуду да већина чланова већа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, сматра да тужилаштво није поднело довољно доказа за своје тврдње из оптужнице који се тичу протеривања Хрвата из Хртковаца.

– Мотиви у Хртковцима били пре свега лицне природе и потреба да се обезбеди смештај Србима који су остали без крова на глави. Из говора Шешеља не може да се закључи да је учетсвовао директно у размени кућа – а што је приказана као главно средство за протеривање Хрвата, навео је судија.

Веће оцењује да тужилац није предочио довољно доказа да би се утврдило да је Шешељ крив за убиство у Црној реци, окрутно поступање на Овчари, окрутно поступање у складишту Велепромет, мучење у касарни и Вугошћу, у општини Невесиње, убиство цивила око Сарајева, пљачке имања код Вуковара.

– Није крив за пустошење села и градова, саопштило је Веће.

Веће је саопштило да Шешељ није крив за злочине против човечности.

– Не постоје битни правни елементи за кривичну одговорност за злочине против човечности, саопштило је Веће.

Суд је одлучио да Шешељ није одговоран за наводе из оптужнице, која га је теретила за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини.

Тужилаштво је тражило да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора.

 

Жиг Инфо/Агенције

Можда ти се свиди

Оставите коментар