Почетна » Грочански „Завичај“ са Владиком славонским Јованом

Грочански „Завичај“ са Владиком славонским Јованом

од admin
0 коментар

Како се наводи у саопштењу удружења „Завичај“, ово удружење присуствовало је састанку са Владиком Славонским Јованом на позив удружења ратних мирнодопских војних инавалида у Београду у просторијама Удружења.

Такође се наводи да се разговарало многобројним питањима од значаја за обнову цркава и манастира и о актуелном положају српског народа на подручју епархије Славонске.

Показано је много воље и иницијатива од стране Владике Јована за очување индентитета српског народа на подручју епархије и видљиво залагање за што бољу сарадњу са присутним удружењима и упућен им је позив да посјете Eпархију славонску, саопштавају из ИРЛ „Завичај“ из Гроцке.

БИОГРАФИЈА  ЕПИСКОПА СЛАВОНСКОГ ЈОВАНА

Епископ Јован (Ћулибрк) је рођен 16. априла 1965. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршио је у (Босанској) Градишци. Јужнословенске језике и књижевности студирао на универзитетима у Бањалуци и Загребу, где је дипломирао на Катедри за стилистику радом о Милошу Црњанском, за који је добио Бранкову награду „Матице српске“ 1991. године.

Теологију је студирао на Православним богословским факултетима у Београду и у Србињу. Магистарске студије из јеврејске културе похађао је у Спомен-установи Јад Вашем и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

Магистарски рад је одбранио код др Давида Банкира, шефа Међународног института за проучавање Холокауста у Јад Вашему. Тренутно припрема докторат из исте области са др Јоавом Гелбером.

Говори енглески, руски и хебрејски, служи се немачким, грчким и са неколико словенских језика.

Као искушеник био је од 1991. године у манастиру Савина, а 1992. прешао у Цетињски манастир, где је замонашен уочи Ивањдана 1993. године.

Од 1993. до 2003. године предавао је књижевност, српски и словенски језик те општу историју и био секретар Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу.

Члан је Комисије Светог Архијерејског Синода за превод Старог завета. Члан је Одбора за Косово и Метохију Сабора СПЦ.

Можда ти се свиди

Оставите коментар