Почетна » Данас је кул бити будала, а где је опозиција у Гроцкој?

Данас је кул бити будала, а где је опозиција у Гроцкој?

Скупљајући потписе

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Будала се не постаје преко ноћи и на основу једну будалаштине која се лако може заборавити. Ко претендује да буде будала, мора направити невероватан број будалаштина. Ако се нека будала задовољи већ направљеним будалаштинама брзо ће бити превазиђена. Ако заспи на ловорикама, задовољна постигнутим, будала одлази у анонимност, у сиви свакодневни живот – а на сцену ступају нове и свежије будале. Будала има много. Конкуренција је огромна. Ако нека будала посустане, посумња у будалаштине и ућути, на њено место ступа нова.

Све је то о будалама лепо описао Матија Бећковић у књизи „О међувремену“, и данас су ови цитатати, барем што се Гроцке тиче, невероватно истинити.

На 48. сати од последњег рока за предавања потписа подршке листи која би евентуално изашла на изборе заказане за 2. јун, пријављена је само једна листа – окупљена око СНС-а.

Не претходним локалним изборима, 2020. године на изборима је учествовало 8 . листа. Напредњаци са својом коалицијом, СПС, Радикали, Заветници, Блажо Стојановић, Златна Зора и ПСГ Немања Тодоровић.

Ове изборне 2024. године, први четворо су се ујединили и сада су заједно на листи. Представник Златне зоре ушао је у Здраву Србију која је у коалицији са напредњацима, те су практично као „опозиционари“ са прошлих избора остали Блажо Стојановић и Немања Тодоровић чија је странка наступала на изборима иако је опозиција бојкотовала изборе.

Што се тиче изборних услова, они су никада бољи али што се тиче позиције. Док опозиција прикупља потписе на националним фреквенцијама иду вести из Гроцке које више нису у домену спиновања, већ невероватних лажи. Па су тако од новинарке која је била на платном списку у Гроцкој, гледаоци ружичасте телевизије сазнали да се гради Спортска хала, да ће бити пуштена ето за месец – два у рад, да „коначно ради биоскоп“, да је препун, да су грађани презадовољни. А истина је да се Спортска хала не гради, да је онаква каква је приказана још, малтене, од 2007. године, а да биоскоп је уствари напукао, а да није саставио ни годину дана рада.


А задовољни грађани, они који су причали у камере ружичасте телевизије, нико други но до радници општине или њихове девојке.

С друге стране, они прави грађани, у већини су незадовољни стањем у Гроцкој. У последњем периоду приметно је незадовољство и код гласача СНС-а. Али оно право незадовољство је код опозиционих гласача. Разједињење опозиције довело је до пада морала и веровање у могуће победе. Из тих разлога, претпоставља се да већина опозиционо настројених гласача неће ни изаћи на изборе.

Да је то тако, можда најбоље илуструје пример бившег председника Гроцке, а садашњег УГ „Наш Човек“ Блажо Стојановић. Спекулише се да му је СНС понудио да буде код њих на листи, али је то Стојановић одбио. Искусни политичар Стојановић вероватно због свеобухватне политичке ситуације, одлучио је да ове изборе прескочи и да се не кандидује.

Спекулише се да напредњаци појединим групацијама прикупљају потписе, како би у Гроцкој на листи било што више „бројева“. Оно што је чињеница да више јаких опозиционих странака, муку мучи са потписима. Највише због процедуре и „кратког времена“. Због тога су приморани да потписе прикупљају и на улици.

 

Поставља се питање, ако највеће опозиционе странке тешко долазе до потписа подршке, како тек онда долазе они који су најављивали кандидатуре у Гроцкој, почевши од Симоновића (рођеног брата осуђеног Драгољуба због паљења куће новинара), па преко Несторовића или његових фракција.

Само будала не може да види изборну фарсу коју су запржили напредњаци у Гроцкој. Прикупили су напредњаци и некакве привреднике, те обитавају по разноразним ресторанима и госте се, док народ преживљава. Али, народ види и да опозиција само иде под руку напредњацима, а како је сво месо код власти, онда боље њу (власт) подржати. Празан стомак је празан стомак, а од власти тачније од оних који славе по ресторанима, можда и остане нека коска за народ.

На оног привредника са прошле листе, онај који је још увек председник и општине а и партије, Драгана Пантелића – Панту се заборавило. Бачен је у заборав, па нека се сам сада носи са својим финансијским и здравственим проблемима. А ишли су некада „уједињени“ јер тако су могли све, а данас више не важи ни предаја није опција.

Ипак, захваљујући опозицији у Гроцкој, напредњаци нема шта да се плаше. На ове изборе иду као да су у Северној Кореји. Чак и Си Ђинпинг им завиди на јединственој листи. Тачније, колико год да буде изборних листа у Гроцкој, небитно је. Изборни услови су такви да напредњаци улазе у изборну трку са већ обезбеђених 30 одборника. Као „шлаг на торти“, помоћи ће им опозиција тако што ће изаћи на изборе и дати легитимитет изборима.

На крају, поново треба ићи на почетак и прочитати увод, јер будала има много. Конкуренција је огромна. Ако нека будала посустане, посумња у будалаштине и ућути, на њено место ступа нова. 

 

Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар