Почетна » Вукашин Баћина: Како председник СО Бела Црква Марјан Алексић (СНС) више месеци крши закон

Вукашин Баћина: Како председник СО Бела Црква Марјан Алексић (СНС) више месеци крши закон

од admin
0 коментар

У општини Бела Црква дешава се вишемесечно кршење закона, јер је многим директорима јавних предузећа истекао мандат вд директора који по закону највише може трајати годину дана.

Најфлагрантније кршење закона дешава се у ЈП “Белоцрквански водовод и канализација“, јер вд директор Драгутин Јовановић не испуњава услове за обављање те функције. У Закону о јавним предузећима (члан 25, став 2) јасно је дефинисано да директор јавног предузећа мора имати завршено високо образовање у трајању од најмање четири године, односно на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова. Господин Драгутин Јовановић нема завршено високо образовање, те на тај начин нема услова за обављање те функције. Драгутин Јовановић јесте вд директор, али у истом Закону (члан 52, став 4) јасно стоји да вд директор мора испуњавати све услове као и директор изабран после расписаног конкурса. Да зло буде веће, вд директору овог јавног предузећа истекао је мандат 18. јула 2017. године, јер је у Закону ( члан 52, став 2) јасно наведено да мандат вд директора не може трајати више од годину дана. Такође, у истом члану Закона јасно је наведено да исто лице не може бити два пута именовано за вршиоца дужности директора. Дакле, кршење закона се у ЈП “Белоцрквански водовод и канализација“ дешава на основу два члана Закона о јавним предузећима. Све то потврдио је у контроли и инспектор рада Васа Карабаш из Вршца. У записнику инспекције констатовано је да Драгутин Јовановић не може више вршити дужност директора јавног предузећа. Такође, покрајинске институције су упутиле локалној самоуправи препоруку да се, у свим јавним предузећима у којима функцију директора обављају вршиоци дужности, у што краћем року распишу конкурси за избор директора. Марјан Алексић се оглушио о препоруку покрајинских институција.

Председник СО Бела Црква Марјан Алексић више пута је упозораван од стране одборника СО Бела Црква о кршењу закона који се дешава у ЈП “Белоцрквански водовод и канализација“, али више месеци не реагује. Одборници су захтевали да се у дневни ред на протеклим седницама СО Бела Црква обавезно уврсти тачка дневног реда која се односи на решавање овог великог проблема. Наравно, Марјан Алексић не реагује на вишемесечно упозоравање, те се кршење закона и даље наставља.

 

Вукашин Баћина

Можда ти се свиди

Оставите коментар