Почетна » Мушутиште, ухапшен мушкарац из групе расељених Срба

Мушутиште, ухапшен мушкарац из групе расељених Срба

од admin
0 коментар

Специјалне снаге косовске полиције претресле су аутобус који је довезао групу расељених Срба. Легитимисани су сви у групи у потрази за још неколико особа, јавља дописник РТС-а.

Полицијски службеник који је руководио акцијом хапшења и обезбеђивања расељених током посете Мушутишту, навео је да је за Богданом Митровићем расписана потерница косовског тужишаштва за тешка кривична и ратна дела.

Хапшење је изазвало узнемирење у групи од 50 расељених Срба који после рата не живе у Мушитшту. Они сваке године посећују то место током празника Пресвете Богородице.

Ухапшени Богдан Митровић је и раније долазио на овај празник али није имао проблема.

Његова супруга и три ћерке остале су аутобусу из којег је изведен. Тврде да је њихов супруг и отац невин.

Ђурић: Шовинистичка политика спречавања повратка Срба

Хапшење људи на основу некаквих тајних спискова је само изговор за наставак политике етничког чишћења српског народа са Косова и Метохије, саопштио је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

„Полиција је данас у Мушутишту, код Суве Реке, постала и отворени инструмент у шовинистичкој политици спречавања повратка расељених Срба“, истакао је Ђурић.

Каже да је Мушутиште протеклих година било симбол страдања српског народа и место окупљања „најокорелијих албанских шовиниста и србомрзаца и, уместо да привремене власти у Приштини стварањем услова за повратак расељених у то село покажу да су за окретање нове странице у српско-албанским односима, оне шаљу казнене експедиције на Србе који се усуде да посете своје куће и цркву“.

„Ми смо разумели ту поруку, и још једном политичарима у Приштини али и међународној заједници поручујумо да наше стрпљење није неограничено и да нормализације односа не може бити уколико друга страна то не жели“, напоменуо је Ђурић.

Оценио је да је крајње време да буду предузети одлучни кораци да они који су брутално етнички очистили десетине српских градова и села на Косову и Метохији буду кажњени.

„Али ми уместо тога данас имамо наставак срамотне и нељудске праксе малтретирања оних који су једном већ били жртве злочина и потпуне неосетљивости дела међународне заједнице на страхоте које се догађају српском народу“, наводи се у саопштењу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар