Почетна » Грчка за 24 сата МОРА да исплати 750 милиона евра ММФ-у или је чека ПАКАО!

Грчка за 24 сата МОРА да исплати 750 милиона евра ММФ-у или је чека ПАКАО!

од admin
0 коментар

Министри из еврозоне, на челу са Немачком, захтевају од Грчке да уведе ригорозни режим реформи, који левичарска влада у Атини, од када је у јануару преузела власт, до сада није била вољна да усвоји

Грчка ће на данашњем састанку министара финансија еврозоне у Бриселу покушати да откључа преосталу траншу из пакета финансијске помоћи вредну 7,2 милијарде евра, пренео је АФП.

Састанак министара финансија одржава се само дан уочи 12. маја, када Атина треба да отплати Међународном монетарном фонду (ММФ) 750 милиона евра камата.

Грчки партнери су, међутим, неумољиви па су тако у више наврата одбацили могућност постизања компромиса који би могао одблокирати пуштање даље помоћи Атини којој прети финансијска катастрофа.

– Остварили смо напредак, али нисмо тако близу договора. Потребно нам је више времена – изјавио је шеф еврогрупе и холандски министар финансија Јерун Дајселблум у једном интервјуу за викенд.

Министри из еврозоне, на челу са Немачком, захтевају од Грчке да уведе ригорозни режим реформи, који левичарска влада у Атини, од када је у јануару преузела власт, до сада није била вољна да усвоји, оцењује Франс прес.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, bundesbank.de

Иако коначан споразум није на видику, грчки званичници се надају позитивном исходу преговора што би омогућило да буде откључана преостала транша вредна 7,2 милијарде евра.

– Желимо јасну потврду напретка који је постигнут у разговорима – рекао је Алексис Ципрас на јучерашњој седници владе, јавила је грчка агенција АНА.

У наредном периоду званичној Атини доспевају на наплату велика дуговања, па тако само у јуну, Грчка треба да плати ММФ-у још 1,5 милијарди евра, а Европској централној банци (ЕЦБ) три милијарде евра у јулу и августу.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар