Почетна » У Луксембургу лекарске потврде о невиности и даље реалност

У Луксембургу лекарске потврде о невиности и даље реалност

од Други Пишу
0 коментар

Лекарска потврда о невиности и даље је реалност у Луксембургу.

У овој држави још увек је на снази архаичан и дискриминаторан закон који омогућава контролу сексуалне активности младих девојака, упозоравају Сандра Деси и Ењи Исмаили, који су покренули петицију да се тај закон коначно стави ван снаге.

У петицији се наводи да „поједине породице желе да добију доказе о невиности своје ћерке“, а да „девојке не могу да одбију такав преглед под казном одмазде“. Због тога траже забрану такве праксе.

“Поједини ученици су заиста уплашени, на мети су гласина у школи или су под стресом због притиска родитеља који траже од њих да редовно дају ову врсту потврда,“ написала је Ењи Исмаили, социјални радник у Служби за психо-социјалну и школску подршку у средњој школи Белвал у граду Еш на југу Луксембурга, годину дана пре подношења петиције.

Њена колегиница, наставница књижевности у истој школи Сандра Деси, са којом је и покренула петицију, каже да још увек има гинеколога који пристају да издају таква уверења, често под притиском породице.

“Била сам шокирана када сам видела потврду о невиности коју ми је показао један гинеколог из Луксембурга. Писало је да је урађен вагинални и анални тест. Нисам могла да верујем,“ каже Сандра Деси.

Оне додају да такви тестови немају ни научну основу, ни правну вредност и да је “невероватно” да у Луксембургу не постоји закон који гинеколозима забрањује издавање уверења о невиности.

Због тога су и покренуле петицију, која је у кратком року прикупила довољан број потписа да о њој расправља и национални парламент.

Седница на којој ће Луксембуршки посланици размотрити увођење закона којим се забрањује издавање уверења о невиности је заказана за 17. април, пише Квотидијен.

Бивша министарка здравља Луксембурга Полет Ленерт је у одговору на посланичко питање 2022. године навела да тадашња влада “дели мишљење СЗО о потреби да се укину потврде о невиности“, оценивши да је „супротно принципу једнакости“, али се на томе и завршило.

У међувремену су Француска и Велика Британија донеле законе о забрани издавања сертификата о невиности.

Shutterstock/Real Window Creative

Никола Радишић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар