Почетна » SafeJounalists: Физички напад на новинара у Тирани

SafeJounalists: Физички напад на новинара у Тирани

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Адриатик Доци, новинара Репорт ТВ-а и Shkiptarja.com, физички је нападнут од стране непознатих починиоца 13. новембра у Тирани.

Доција је пратило неколико особа, а затим је са леђа ударен тврдим предметима, у близини његовог стана, у улици Пашко Васе. Новинар је напад пријавио полицији.

Доци је навео да је изненада нападнут с леђа и да не може да идентификује нападаче, али верује да је напад директно везан за његов рад, јер је раније извештавао о случајевима корупције у које су умешани бивши званичници. „Захваљујем стотинама пријатеља и колега који су се солидарисали и осудили физички напад на мене. Не доживљавам то само као лични инцидент или драму, вец́ и као покушај да се уц́утка моје извештавање, и као напад на медије генерално. Лично никада нисам и никада нец́у дозволити да ме уцене и насиље уц́уткају. Време ц́е показати.“, рекао је Доци.

Представница SafeJounalists мреже у Албанији Блерјана Бино рекла је да је кључно да власти брзо истраже овај случај и приведу починиоце правди. „У Албанији су нам потребне боље мере заштите за новинаре који су жртве напада“, истакала је Бино.

SafeJounalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује физичко насиље и наглашава да рад новинара никада не сме бити разлог за напад. Такође, позивамо надлежне органе да што пре идентификују и адекватно санкционишу починиоце.

SafeJounalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар