Почетна » „Ногавица Вучићевих фармерки кошта више него што је плата наставника у Србији“: Ђиласов говор у Скупштини који је разбеснео СНС-овце (ВИДЕО)

„Ногавица Вучићевих фармерки кошта више него што је плата наставника у Србији“: Ђиласов говор у Скупштини који је разбеснео СНС-овце (ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

Заседање Народне скупштине о ребалансу буџета ушло је у трећи дан, а ове среде, практично на самом почетку седнице реч је добио председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, који је говорио о одећи Александра Вучића из „фундуса“, те показао фармерке које је носио први човек државе, а које коштају 1.800 долара. Том приликом је изазвао бес напредњака.

Обраћање Драгана Ђиласа у Народној скупштини вам преносимо у целости:

„Странка слободе и правде ће гласати за закон којим се повећавају средства за родитеље када добију дете јер свако давање у ове сврхе је добро. Не желим да политизујем ову тему зато схватите моје речи као сугестију. У Београду смо, у време када сам био градоначелник дошли до повећања броја новорођенчади са 16.000 на 20.000 мерама које су имале финансијски део, пун износ за трудничко боловање, новац за породиље, беби пакети, али изградња школа, обданишта и бесплатни уџбеници. Искрено мислим да је највећи утицај имала одлука да финансирамо покушај вантелесне оплодње и стална прича о томе, као и појављивање људи који су после година и година покушавања успели да добију децу. Њихова срећа, њихове животне приче су утицали да се парови који нису имали здравствених проблема одлуче на још деце. Зато мислим да је важно да ову причу не сводимо на бројеве и новац него да буде обојена топлијим тоновима.

Ребаланс нећемо подржати, а у њему нема, а морало је да буде, повећања плата просветним и здравственим радницима до нивоа 120.000 за просветне раднике, почетне плате и 180.000 почетне плате за лекаре, морали су да буду бесплатни уџбеници и оброци за све ђаке у Србији, помоћ за старије од 65 година који немају примања, оснивање Алиментационог фонда, средства за Закон родитељ-неговатељ, улагање у пољопривреду, енергетику како бисмо повратили прехрамбени и енергетски суверенитет.

200 милиона евра је подршке домаћој привреди, а не шачици страних инвеститора, укидање акцизе на струју, смањење акциза на гориво, опорезивање и то драконско кладионица и коцкарница, порез на екстра профит, повећање рудне ренте и још много тога.

Чињеница је да су плате и пензије за 12 година власти СНС-а порасле и то нико нормалан не може да спори, нико нормалан не може да спори да су порасле и цене, посебно хране, као што нико нормалан не може да спори да смо по платама на зачељу Европе. Званични подаци Еуростата кажу да је Србија на 41% просечне плате ЕУ, Румунија је на 80%, Бугарска на 64%, Црна Гора која је била изједначена са Србијом пре 10 година, данас је 5% боља на 46% европског просека.

Лично сматрам да је непристојно да ми политичари говоримо људима како живе, сваки човек зна да ли живи добро или лоше, свако сам процењује да ли му је боље или горе, али оно што сигурно могу да кажем, да је вама из СНС-а много, много боље. Већина од вас није имала кафу да плати, није имала завршену скоро никакву школу, данас сте сви узели дипломе осим господина Арсића, што поздрављам, сви имате далеко већа примања, станове, виле, апартмане.

Небојша Стефановић је био неуспешни студент два државна факултета, али је у ових 12 година докторирао, служио је да га Вучић шаље по кафу и цигаре за госте и догурао човек до председника Скупштине и министра полиције. Носио је човек фармерке „Први мај Пирот“, а данас носи одећу ултра скупе марке Брунелло Цуцинелли. 12 година је мислио да је то име неког италијанског фудбалера. Никола Петровић је имао пљескавичарницу на Зеленом венцу и то не сам, већ са партнером. Данас има авио компанију, вилу на Дедињу, рођендан слави у Венецији уз трошак од милион евра најмање. Славиша Кокеза није знао да се потпише. Добро, ни данас не зна да се потпише, али је од човека који је служио да донесе колаче постао ИТ маг, директор царине и мултимилионер и данас је у Мајамију.

Свима њима, разним Миленијумима, Веселиновићима, Радоичићима је много боље, а много је боље и Александру Вучићу без обзира што он прича да му је лошије, па нам оњашњава како он не купује скупу гардеробу коју носи, него је то из фундуса. Речник српског језика каже да је фундус опрема и гардероба потребна за позоришну представу и имају га само позоришта, евентулано циркус. Ипак, председник, тврди да га има и он, па тако каже, да Зегна патике 1.000 евра којих има неколико пари нису његове него су из фундуса. Сакое и јакне Лоро Пиана од неколико хиљада евра није купио од својих пара него их је купила држава. Зато захтевам од министра Малог да нам каже, где се тачно у буџету Србије налази и колико износи раздел за гардеробу председника, тј. за фундус.

Ако гопсодин Мали не уме да нам каже где је та ставка у буџету и колико износи, то ће значити да председник лаже, да је све то купио својим новцем, који он, читав живот на државној плати није могао да заради.

На овој слици се види да је председник из фундуса узео фармерке Стефано Рицци које носе руски тајкуни и које коштају 1.800 долара, односно преко 200.000 динара, не питам вас да ми кажете са које ставке у буџету су плаћене, питам вас: Да ли заисте мислите, господо, да је морално да председник државе носи фармерке које коштају као две наставничке плате у Србији?

Једна ногавица фармерки председника државе кошта више него што је плата наставника у Србији, отприлике исто кошта као плата коју просветари траже, за шта говорите да нема пара. За ногавицу фармерки председника државе има 105.000 динара, али за учитељице, наставнике српског, математике, историје, техничког, страног језика нема 105.000 динара. Да ли заиста мислите да је нормално да људи који се брину од нашој деци, уче их и васпитавају имају плату мању од вредности једне ногавице фармерки председника државе. Александар Вучић, а очигледно и сви остали то мислите.

Пошто председник нема ништа од своје гардеробе, а ближи му се крај мандата и неће више моћи да користи овај фундус, предлажем да ви у СНС-у сада док сте још мало власт сакупљате новац да се председнику купи гардероба да имао шта да обуче кад не буде председник. Не морате ништа да скупљате иако се ближи крај ваше власти и дан када Александар Вучић неће више бити председник, он ће и даље имати обезбеђен и смештај и храну и одећу о трошку државе. Само уз једну малу разлику, неће имати обезбеђено то више у председнику Србије, него у једној другој државној установи, као и већина вас“, закључио је у Парламенту председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Dragan Đilas FOTO: RTS/printscreen

Директно.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар