Почетна » Где је нестала жена из Гроцке и да ли се бришу бирачки спискови?

Где је нестала жена из Гроцке и да ли се бришу бирачки спискови?

Како објаснити да је родитељима чије је дете преминуло пре 10 година сад стигао позив да то дете гласа

од Други Пишу
0 коментар

Нешто се врло чудно догодило након контроверзних избора, због чега део опозиције данима штракује тражећи понављање истих, на шта указује и програмски директор ЦРТА-е Раша Недељков.

Пример жене која је уочи избора била пријављена у Смедереву, а затим у Гроцкој, да би након избора одржаних 17. децембра потпуно нестала из бирачког списка, један је од многих који пале аларм да се у овом тренутку, ван домашаја јавности, дешавају проблематичне ствари над којима нико нема контролу, осим оних који би да из тога извуку политичку корист, наравно. Сами закључите која политичка опција једина може профитирати из ових бизарних ситуација.

Шта то конкретно значи? Према речима Раше Недељкова из ЦРТА-е, два су сценарија:

„Или је госпођи лична карта истекла, па више није важећа или је неко из власти донео одлуку да крене у тзв. „чишћење трагова“, односно сређивање нереда с бирачким списковима након избора. Како би се избегле произвољне интерпретације овог, али и многих других случајева, потребно је да се огласи Министарство државне управе и развеје све евентуалне сумње. Оно што је неспорно је да је поверење у бирачке спискове драматично порасло након бројних неправилности забележених уочи избора“, каже Недељков за Нова.рс, па наставља:

„Како објаснити да је родитељима чије је дете преминуло пре 10 година сад стигао позив да то дете гласа? Бројни су примери особа који су се јавили ЦРТА-и да раније ниједном нису добили позив да гласају, а сад им је тај позив волшебно стигао. Ту је и поменута госпођа из Смедерева која је након избора сама утврдила да је више нема у бирачком списку. Не желимо да извлачимо паушалне закључке и управо је због тога потребно да се ресорно министарство огласи“.

На наше питање да ли очекује да ће до тога и доћи, Недељков даје занимљив одговор.

„Искрено, не знам да ли ће се огласити. Ако немају шта да крију, било би лепо да на ове и бројне друге примере одговоре у што скоријем року. Јавност, не само онај део који је гласао за опозиционе странке, то очекује. Без тог јасног објашњења шта се десило уочи избора можемо само да страхујемо да док ви и ја причамо бирачки спискови доживљавају драматичне промене. Људи се додају и бришу, али не по закону и управном поступку, већ изгледа по политичкој директиви“, закључује Недељков.

 

Саша М. Стајић, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар