Почетна » Четири најбоље евролигашке екипе у Каунасу

Четири најбоље евролигашке екипе у Каунасу

ПР текст

од Други Пишу
0 коментар

Сви прави љубитељи кошарке су могли и више него да уживају у четврфиналним утакмицама овогодишње Евролиге.

Много узбуђења и неизвесности је ту било присутно, а довољно је само рећи да су се три од четири серије играле на пет утакмица. Након свега, пласман на Финал Фоур у Каунас су обезбедиле екипе Барселоне, Реал Мадрида, Монака и Олимпијакоса. Вероватно је први фаворит за освајање Евролиге Барселона која је то била и пре мечева доигравања, али се у утакмицана “на један кош” свашта може догодити, те ни друге екипе не би требало тек тако отписивати.

Пропуштена шанса за Партизан

Партизан је имао 2:0 против Реал Мадрида након утакмица у Мадриду. Имао је две велике победе које су му гарантовале добре шансе за пролазак међу четири најбоља. А онда су се десиле неке неспортске ствари које су утицале на све, те се знало да су шансе Партизана смањене након што се се серија вратила у Београд. Ту су одигране две прилично изједначене утакмице у којима је Реал таман толико био бољи да победи, и да серију врати у Мадрид. Догађања у Београду почетком маја сигурно нису помогла кошаркашима Партизана, па је све то сигурно утицало на исход четврте утакмице. Ту је остало велико питање и да ли је та утакмица уопште и требало да се одигра у том термину, али о томе ће се сигурно већ причати са одређене временске дистанце. И у петој утакмици Партизан је имао и више него одличну шансу да елиминише Реал. Прво полувреме је одиграо одлично, готово да је држао Реал у шакама, имао је шеснаест поена разлике, а на почетку треће четвртине разлика је ишла и до 18 поена, и вероватно су и многи на кладионици мислили да Партизан ову серију решава у своју корист. Но, тада Реал Мадрид креће да игра своју игру коју је тешко налазио у читавој серији, одиграва две најбоље четвртине у досадашњем делу Евролиге, и показује све оно што смо и очекивали од Реала пре него што је серија са Партизаном и кренула. У том тренутку и Родригез игра фантастичну кошарку, покреће све остале, Партизан се слабо сналази, и Реал потпуно преокреће и пету утакмицу, и читаву серију иако је Партизан чак и у последњим минутима имао одређене шансе. После свега остаје одређени жал за пропуштеном шансом која је морала бити искоришћена упркос свему. Такође, остаје утисак да је Реал био на коленима, и да су – можда и намерно – посегнули за неким неспортским потезима који професионалним кошаркашима не приличе што је на крају можда и одлучило серију. Партизану ће ови мечеви са Реал Мадридом сигурно доћи као добро искуство за наредну сезону, а Жељко Обрадовић је још једанпут показао величину свог тренерског умећа, те ако остане у Партизану сигурно се могу очекивати исти или бољи резултати следеће такмичарске године.

Рутинска Барселона

Барселона се једина од свих екипа пласирала након три одигране утакмице међу четири најбоље екипе, и на одличан начин истакла своју кандидатуру за освајање Евролиге. Јасикевичијус ове године заиста има одличну екипу што је још једанпут демонстрирано над Жалгирисом. Екипа из Каунаса се пре дуела са Барселоном можда и потајно надала да би могла да направи изненађење, и прође на завршни турнир који се игра у њиховом граду, али је већ прва утакмица показала да вероватно неће имати пуно простора за тако нешто. Од све три утакмице Жалгирис је можда имао највише шанси у другој утакмици, али је Барселона све то успела да преломи у последњој четвртини, а чини се да је и у трећој утакмици на готово рутински начин успела да дође и до завршне победе, и до проласка даље.

Монако бољи од Макабија

Дуел између Монака и Макабија је био права посластица четврфинала, те не чуди да се морало одиграти пет мечева како би се добио коначни победник. Већ у првом дуелу Макаби је направио брејк што је за неке било и мало изненађење, и на тај начин најавио интересантан двобој. Екипа Саше Обрадовића је морала брзо да одговори, те је успела да добије другу утакмицу на свом терену. Но, Монако је знао да мора да добије и једну утакмицу у Израелу како би серију вратио на свој терен. То је успео одмах у трећој утакмици, и тада се чинило да ће можда добити и четврту, и тако се пласирати у Каунас. Но, Макаби није тако мислио. У четвтом дуелу су победили са 35 поена разлика, те је одлучујућа утакмица остала да се одигра на терену Монака. У њој је домаћин ипак успео да стигне до велике победе и да ову својеврсну кошаркашку слот игру реши у своју корист и да се пласира међу четири најбоље екипе, а Саша Обрадовић ће бити и једини представник међу српским тренерима који ће покушати по први пут да освоји Евролигу у својој тренерској каријери.

Олимпијакос надиграо Фенербахче у пет утакмица

Још један занимљив двобој је виђен у дуелу између Олимпијакоса и Фенербахчеа. Олимпијакос је био домаћин у прве две утакмице – прву је успео да реши у своју корист, али је Фенербахче стрпљивом игром успео да дође до тријумфа у другој утакмици у Грчкој и на тај начин покуша да дође до коначног тријумфа на свом терену. Трећа утакмица је донела велику неизвесност, али се чинило да Фенербахче ипак добија. Но, тако није мислио Костас Слукас који је волшебном тројком успео да донесе тријумф Олимпијакосу, и тако врати брејк. У четвртој утакмици је опет виђена велика борба до самог краја, а Фенербахче је успео да преломи утакмицу у четвртој четвртини, и тако омогући пету утакмицу у Пиреју. У том дуел је Олимпијакос ипак био доминантнији током читаве утакмице, држао је сигурно вођство да би на крају успео да дође и до коначног тријумфа у целој серији.

Парови полуфинала

У Каунасу ће се у полуфиналу састати Барселона против Реал Мадрида и Монако против Олимпијакоса, а обе утакмице ће бити и одлична шанса за све који воле клађење уживо. Шпански дерби ће бити права посластица за све и вероватно “финале пре финала”. Барселона је можда у благој предности, али у оваквим дуелима то апсолутно ништа не значи, те и Реал чека своју шансу. У другом дуелу је можда Олимпијакос благи фаворит, али ни екипа Саше Обрадовића се неће предавати и сигурно ће тражити своју шансу да прође у финале.

Можда ти се свиди

Оставите коментар