Почетна » Пешић: Јокић истрошен ментално и физички

Пешић: Јокић истрошен ментално и физички

Разлози

од Други Пишу
0 коментар

Српски кошаркаши Никола Јокић, Василије Мицић и Никола Калинић дефинитивно неће играти на Светском првенству, открио је јуче селектор Светислав Пешић.

„Са Јокићем је обављено неколико разговора. Он се и физички и ментално истрошио и једноставно није спреман да преузима одговорност онако како се то од њега очекује”, објаснио је Пешић на конференцији за медије на којој је објављен списак играча.

На питање када је стигло Јокићево дефинитивно „НЕ”, Пешић је рекао:

„Данас преподне”!

Што се тиче Мицића, дуго смо разговарали са њим, он је замолио да ове године прескочи, имао је тешку сезону, са пуно повреда, додао је Пешић.

„Потписао је нови уговор, обновио је повреду рамена, налази се под терапијама. Његово стање није добро и не можемо да рачунамо. Калинић је имао напорну сезону у Барселони и он је одмах рекао да није у стању да се стави на располагање”, рекао је Пешић.

Такође, изостају раније повређени Владимир Лучић, а на списку није ни Лука Митровић, који је тражио слободно да залечи повреде.

На списку су: Алекса Аврамовић, Душан Беслаћ, Богдан Богдановић, Дејан Давидовац, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз, Никола Јовић, Стефан Јовић, Вања Маринковић, Никола Милутинов, Немања Недовић, Филип Петрушев, Алексеј Покушевски, Алекса Раданов, Душан Ристић, Ален Смаилагић, Бориша Симанић, Никола Топић и Урош Трифуновић.

Разговорили су били на господском нивоу, другарском, прихватам то. Жао ми је, као што је и вама, нагласио је Пешић.

„Наравно да сам мало разочаран када важни играчи не могу да играју. Наши циљеви се неће мењати. Остају исти, желимо да идемо на Олимпијске игре по сваку цену. Сви су спремни да дају максимум. Циљ су нам Олимпијске игре”, јасан је Пешић.

Не бих ја тако дизао емотивне пароле, ми смо на ту тему поприлично јасно говорили током „прозора”, не враћамо се шта је било и како је било, додао је селектор.

„Гледамо да сви ови момци, који су прихватили позив, да искористе шансу. Ја сам сигуран да се они радују позиву, а неки играчи које смо овде споменули, нема никаквих тајни. Претпостављам да су други навијачи разочарани, јер се мисли да се не каже права истина, али праве истине нема. Истина је ово што ја саопштавам. Немам разлог да не кажем праву истину. Са свим играчима је обављен разговор. Приоритети у животу су се променили, нису то приоритети као пре 20 година, а и тада је било отказивања. И у генерацији Саше (Даниловић) и пре Саше. Увек је било отказивања. Легенде су отказивале, јер нису биле физички и ментално спреме. Увек имају субјективни разлози”, поручио је Пешић.

Селектор није хтео да коментарише евентуални позив Милошу Теодосићи и поново да за сада неће бити странца у репрезентацији Србији, упркос глобалним променама.

Имао је и врло поучну поруку за крај.

„Завршио бих, ако смем, ми се не поправљамо у српској кошарци. Одмах да знате да су најбољи део српске кошарке, играчи. А ја знам ко су играчи, њихове мане и квалитете, људске и кошаркашке. Тренирао сам пуно наших и дебеле, мршаве… ови наши су најбољи део српске кошарке. Не променили се кошарка у Србији, сви ћемо бити срећни да се квалификујемо, медаља неће бити. У Србији имамо ситуацију да кошарка постаје средство за циљеве, а да није циљ. Када је кошарка била циљ, онда смо имали резултате. Ако се то не промени, богами, смејаће нам се они лево, према Италији. Подржите ове играче, јер они имају срце и знање и таленат”.

Председник Савеза Предраг Даниловић истакао је да се надао како ће сви играчи прихватити позив.

„Очекивао да ће играти Никола Јокић и сви играчи, али они нису могли. Свако би био луд када не би желео медаљу, желели смо много пута медаљу, али зависи од много детаља. Пре свега да будемо здрави”.

Повратник у репрезентацију и нови капитен Богдан Богдановић рекао је да му је изузетна част што ће предводити екипу на Мундобаскету.

„Изузетна је част бити овде и представљати нашу земљу, поготово у улози капитена. Част је бити капитен Србије, знамо који су играчи то били пре мене и надам се да ћу бити добар капитен”, истакао је Богдановић.

„Свако првенство је прича за себе. Некад се дође у пуном саставу па се ништа не уради. Ја сам срећан што сам овде, нико у тиму није задовољан што немамо све саиграче које можемо да имамо, али нећемо дозволити да то утиче на атмосферу. Саиграчи који не играју сад су и мени рекли исто што и селектору кад су у питању разлози отказа. Сад се отвара шанса другим момцима који имају квалитет и верујем да ће искористити шансу”, рекао је Богдановић.

Светско првенство одржаће се од 25. августа до 10. септембра у Јапану, Индонезији и на Филипинима, а Србија ће играти у Манили, у Групи Б, са Јужним Суданом, Кином и Порториком.

Два најбоља тима ће у другој рунди формирати нову групи са две екипе из Групе А у којој су Ангола, Доминиканска Република, Филипини и Италија, преноси Танјуг.

 

Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар