Почетна » Ponovo radi bioskop!

Ponovo radi bioskop!

од admin
0 коментар

Bioskop „Samer“ u Gazi, koji je najstariji u tom pojasu, ali je decenijama zatvoren, večeras će upriličiti specijalnu projekciju filma o Palestincima u izraelskim zatvorima, prenosi AFP.

Francuska agencija navodi da islamistički Hamas već 10 godina vlada Gazom i da trenutno nema bioskopa koji radi na palestinskoj teritoriji gde dva miliona ljudi žive u teškim uslovima, pod izraelskom blokadom.

Gada Salmi, organizator večerašnje filmske projekcije, rekao je za Frans pres da je otvaranje bioskopa na jednu noć „simbol širih napora da se obnovi ideja o bioskopu u Gazi“.

Tamošnji bioskop je, inače, sagrađen 1944, ali je zatvoren šezdesetih godina prošlog veka.

Ostali bioskopi u ovoj enkavi zatvoreni su krajem 1980-ih, tokom prvog palestinskog ustanka, a u jednom bioskopu je 1987. izbio požar koji su mnogi pripisali islamistima, koji bioskop smatraju bogohulnim.

„Ostali bioskopi posle toga nisu više smeli da prikazuju filmove“, objašnjava Salmi.

On navodi da film koji će večeras biti prikazan nije fokusiran na širu politiku, već je to ljudska priča, a Hamas je odobrio projekciju.

Muškarci i žene, kako je dodao, večeras neće biti međusobno odvojeni u publici.

Gaza se još uvek oporavlja od posledica tri rata sa Izraelom 2014, kada je više od 2.000 Palestinaca ubijeno, a veći deo tog pojasa razoren, dok je na izraelskoj strani poginulo 74 ljudi, većinom vojnika, navodi francuska agencija.

Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар