Почетна » Шта каже наука – да ли се супротности заиста привлаче?

Шта каже наука – да ли се супротности заиста привлаче?

Привлаче нас, заправо, људи који су сличнији нама

од Други Пишу
0 коментар

То уверење постоји као изрека – супротности се привлаче – али све више истраживања откривају супротно – привлаче нас, заправо, људи који су сличнији нама. Једно скорашње истраживање анализирало је око хиљаду парова и открило да партнери деле снажне сличности у свим особинама личности, познатим као „великих пет“ – отвореност, савесност, екстровертност, пријатност и неуротицизам. Такође је утврђен и веома висок постотак сличности када су у питању вредности, рекреативне активности и ставови.

На пример, многи парови деле исте ставове о хомосексуалним браковима, абортусу, важности религије, улози владе у животима грађана. Највиши ниво задовољства везом исказују парови који су најсличнији по особинама личности.

Вероватно ипак познајете неки пар упадљиво различитих особина личности, интересовања, мишљења – прави пример супротности. Да ли су такве парове привукле њихове различитости, или су по нечему битном ипак слични? Стручњаци кажу – и једно и друго.

Природно је тражити партнера са којим имате много тога заједничког – као људи жудимо за везом, а један од начина на који је тражимо, јесте проналажење особа које су имале слична искуства као ми, јер то аутоматски успоставља одређен ниво емоционалног поверења и олакшава комуникацију.

Има много фактора који утичу на то, истичу стручњаци. Подсвесно тражимо блискост у одређеним оквирима, тако да често откријемо да наши партнери имају сличне особине као наши родитељи. Али, са биолошке тачке гледишта, када феромони уђу у игру, наша физиологија нас тера да тражимо неког ко је другачији од нас. Ово је еволуциона особина која омогућава нашој ДНК да се обогати разноврсношћу и смањи потенцијал за болести приликом репродукције.

Имати партнера, који је сличан вама, делује утешно када се носите са животним изазовима. Интимне везе испуњавају, али захтевају и преузимање ризика и рањивост. Заједно ћете се кретати кроз разна искуства, мораћете да се жртвујете и правите компромисе, што може бити веома изазовно, али је мање застрашујуће када партнери деле особине личности, уверења, морал и вредности. Заједничко доношење одлука је лакше када уђете у везу са сличним очекивањима. Што се тиче најважнијих сличности, заједничке вредности су добар показатељ дугорочног успеха, баш зато што се тичу начина на који доносите одлуке.

Веза се гради, одржава и надограђује – док ваша грађевина има добре темеље – заједничке вредности – можете градити на много маштовитих начина. Када тражите дугорочну везу, узмите све у обзир – емоционалне, интелектуалне, духовне, физичке, сексуалне, политичке и финансијске аспекте, који сви чине компатибилност.

Можда вас није брига каква је нечија финансијска ситуација, али сте веома заинтересовани за то каква политичка уверења има друга особа. Или можда имате јаку веру у то да сте повезани са партнером на основу битних сличности, али не морате нужно успоставити интелектуалну везу. Све се своди на личне преференције, на оно што је вама најважније.

Разлике у основним вредностима и веровањима могу довести до већих проблема и сукоба у вези, а они се могу интензивирати када постоје културне разлике, које ће можда доћи до изражаја тек када дођу деца – како их васпитавати, коју веру треба да прихвате, какве родне улоге сматрате да треба или не треба да прихватају.

Зато се усредсредите на пет главних особина о којима се не може преговарати када тражите дурогорочног партнера, а то су оријентација на породицу и децу у блиској будућности, интелигенција и вољност да се учи и напредује, страственост у односу на оно према чему и ви имате страст, радозналост и отворен дух, великодушност (у давању времена, енергије, емоција, пажње).

Али, поред неопходних сличности, разлике обезбеђују потребну равнотежу. Зато тежимо да нађемо партнере који су савладали вештине којима се дивимо, али их сами не поседујемо. Ако сте, рецимо, срамежљиви и резервисани, можда ће вас привућу харизматична, опуштена, друштвена особа, која вас извлачи из ваше чауре. Ако сте неорганизовани и стално касните, може вам се свиђати особа која је тачна и уредна; уколико сте неповерљиви и опрезни, може вас привући неко спонтан и склон ризику, ко вас охрабрује да пробате нове ствари.

Доминантни партнери сведоче о високом нивоу задовољства у вези са подређенијим партнером, екстровертни се понекад осећају веома задовољно са интровертним особама – често комплементарни атрибути личности подржавају блискост, али комплементарност није исто што и супротност.

Циљ односа је заједнички раст, развој, исцељење. То значи да многе људе привлаче партнери који ће им олакашти раст, тако што ће их натерати да искораче из своје зоне удобности.

Ако имате било какву екстремну особину, било би добро да у другој особи нађете супротност, како бисте се уравнотежили – ако сте шкрти, добро је имати великодушног партнера, ако сте претерано великодушни, добро је имати конзервативнијег потрошача за партнера. Ови екстреми могу да уравнотеже једни друге. Добро је имати партнера који вас подстиче да будете јача и боља верзија себе.

Доња граница? Ви и ваш партнер можете имати супротности у начину живота и рутине, као и особине личности, то вам може помоћи да растете у оним областима у којима сте слаби. Ипак, дељење основних вредности је кључно да осигурате трајност везе.

 

Насловна фотографија: инстаграм.цом/парисианамоур

Бранкица Милошевић , Wаннабе

Можда ти се свиди

Оставите коментар