Недељни ручак на војвођанским салашима немогуће је замислити без домаће пите са јабукама, коју су најчешће правиле баке, због чега и оне чине неизоставни део имена овог традиционалног десерта.
Освежавајуће јабуке између домаћих меканих кора заслађених шећером у праху, укус је који и данас многе генерације враћа у детињство.
За овај десерт није потребно много састојака, већ “од свега по мало” што иначе имате у кухињи.
Свакако најважније су јабуке, које би по правилу требало да буду мало киселије, због чега се за овај колач препоручује сорта „муцу“, али може да се употреби и „ајдаред“.
Како је у питању старински рецепт, “тајни” састојак је маст, због којег је тесто фино, компактно и мекано, што овај колач чини још сочнијим.
Потребни састојци за домаћу питу од јабука:
1,5 кг јабука
600 г брашна
200 г масти
2 дл млаког млека
1 свежи квасац
2 ванилин шећера
Кашичица соли
Кашићица шећера
Кашичица цимета
Шећер у праху по жељи
Припрема:
У млако млеко ставити кашичицу шећера и свежи квасац, па сачекати да набубри.
За то време у једну већу посуду ставити брашно, маст и кашичицу соли.
У другу посуду изрендати ољуштене јабуке, а затим их помешати са ванилин шећером и кашичицом цимета.
Кад квасац “надође”, сипати га у већи суд са брашном, масти и соли и ручно местити док се састојци не сједине.
Није потребно чекати да се тесто “крене”, већ се одмах може поделити на два једнака дела и оклагијом развијати на дебљину од три до пет милиметара.
Ручно исцедити сок из изренданих јабука и одстранити течност.
У тепсију прво ставити једну половину развученог теста, на коју се потом ставља фил од јабука, а на крају прекрива другом половином развученог теста.
Горње тесто на неколико места пробости виљушком.
Овако припремљен колач ставити у загрејану рерну на 200 степени и пећи око 20 минута, док корица не порумени.
Колач извадити и охладити, а потом га посути шећером у праху и исећи на коцке.
За сладокусце, по жељи се у тесто и фил може додати шећер по укусу, како би колач био слађи. Пријатно!
Ј. П. Данас