Почетна » Ко је жена на жигу личне карте?

Ко је жена на жигу личне карте?

Да ова статуа симболизује Србију, потврђује и наш најважнији лични документ

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Колико сте пута прочитали број личне карте, а питање је да ли сте уочили да се преко њега налази жиг и у њему женска статуа. Када би вас неко питао шта се налази на врху куполе зграде Владе Србије у Немањиној улици у Београду могуће је да се не бисте сетили, иако сте много пута управо ту били заглављени у саобраћајном шпицу. Како је објавио РТС, у питању је наша верзија Кипа слободе.

Статуа која носи назив „Србија“ налази се на врху зграде Владе Србије, а силуета статуе налази се и у нашим новчаницама, као и на жигу личне карте, преоси РТС.

Бронзана статуа на врху зграде Владе једно је од најстаријих дела вајара Ђорђа Јовановића, високо три метра и тешко скоро тону, а изливена је 1927. године у Прагу.

Некада је ова зграда, изграђена по пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова, припадала Министарству финансија Краљевине Југославије. Зато је доскора постојала дилема да ли је прави назив статуе Југославија или Србија.

„Питање званичног назива, знате, то је скулптурско дело које украшава једно архитектонско дело, али пошто је постављено у време Краљевине Југославије, онда је вероватно, јер било би необично да се говорило Србија. Вероватно се говорило да симболизује Југославију, јер то је време Краљевине Југославије и службена доктрина је била да у држави живи један, југословенски народ“, рекао је за РТС историчар Небојша Дамњановић.

Извор : Н1

Године 1938. дозидан је спрат на Министарству финансија са куполом и на врх је постављена статуа са ликом лепе жене, која у десној руци држи круну. Нема тачних података о томе ко је она, али се претпоставља да је Загорка Цвјетичанин била модел вајару Ђорђу Јовановићу.

Да ова статуа симболизује Србију, потврђује и наш најважнији лични документ. Ако погледате своје личне карте, видећете жиг у позадини испод података.

„Сама скулптура оличава, персонификује Србију у пуном значењу и смислу – земљу, народ, целу историју, све што чини Србе Србима и Србију Србијом. Наравно, када се каже Србија, онда се ту подразумевају и грађани другачијег порекла, али ако нисмо сви Срби, сви смо грађани Србије“, каже историчар Дамњановић.

Ово уметничко дело није увек изгледало овако. Према познатој причи, комунисти су после Другог светског рата исекли скулптуру, одсекли девојци руку и уместо круне заварили другу руку која држи бакљу. Због тога ова биста подсећа на Кип слободе у Њујорку.

 

N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар