Почетна » ЗАНИМЉИВОСТИ ИЗ ИСТОРИЈЕ Карађорђевићи имали чак 89 аутомобила, Петар Други јурио 140 на сат

ЗАНИМЉИВОСТИ ИЗ ИСТОРИЈЕ Карађорђевићи имали чак 89 аутомобила, Петар Други јурио 140 на сат

од admin
0 коментар

Деветоро чланова краљевске династије од 1908. до 1941. имало чак 89 возила. Краљевић возио пуним гасом кроз Београд. Први власник и возач на двору принц Ђорђе, 1908.

КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић по аутомобилима које је користила у првој половини прошлог века није заостајала за европским династијама. Од 1908. до 1941. године деветоро Карађорђевића имали су 89 аутомобила! Њихову вредност данас је тешко прерачунати, али је сигурно да су по луксузу то била возила светске класе.

Четвороточкаше краљевске породице „пребројао“ је Мирослав Мартиновић, некадашњи аутомобилски ас из Београда, а резултат свог вишегодишњег истраживања сабрао је у монографији „Аутомобили и династија Карађорђевића од 1908. до 1941“. Карађорђевићи су у гаражи имали 34 „пакарда“, 13 „воазена“, осам „фијата“, по четири „линколна“ и „ројлс ројса“, три „кадилака“, по два БМВ-а, „мерцедес бенца“…

– Први власник и возач аутомобила код Карађорђевића био је принц Ђорђе, старији син краља Петра Првог – каже Мартиновић. – Он је 1908. године на поклон од оца добио „пежо“, којим се возио са члановима породице и пријатељима по Београду. Био је веома „несташан“ возач. Забележено је да му је једном приликом, на кривини, из аута испао ађутант и пао у јарак, а да он то није приметио. Тај инцидент су обојица сакрили од краљевске породице. Други ауто купио је краљ Петар Први, уз сугестију свог пријатеља, италијанског краља Виторија Емануела Трећег. Био је то „фијат типо“ у коме се краљ са службеним возачем кретао по Југославији. Аутомобил је плаћен 23.500 динара.

Мартиновић објашњава да је већина возила купована од краљевске апанаже, па се могу сматрати личним власништвом Карађорђевића. Током Великог рата, међутим, Карађорђевићи су добили државна возила, неколико „пакарда“ и „кадилака“, које су сурвали у кањон албанских планина да се њима не би користили непријатељи. Бугари су касније пронашли те „кадилаке“, поправили их и возили.

Александар Карађорђевић, тада престолонаследник, добио је 1910. свој први аутомобил. Био је то „фијат бревети“, отворене каросерије, познат по називу „краљ Белгије“. Када је постао краљ, а поводом његовог венчања 1922. године с румунском принцезом Маријом, набављено је 12 аутомобила „воазен“. Сама краљица је на поклон добила „ројлс ројс“.

– Краљ Александар је у свом животу користио 28 аутомобила, али је само три пута сео за њихов волан – говори Мартиновић. – За разлику од њега, краљица Марија је као девојка у Румунији добила возачку дозволу и била је најбољи возач.

Кнез Павле Карађорђевић се радо возио аутомобилом којим је управљала његова супруга, кнегиња Олга. Ненадмашан у вожњи, али врло ризичној, био је краљ Петар Други. Као момак јурио је кабриолетом „адлер“ по Београду брзином од 140 километара на сат.

Од 89 краљевских аутомобила из периода од 1908. до 1941. године данас постоје само два – „дизенберг Ј“ из 1930. и „мерцедес бенц“ из 1937.

СТИДЕО СЕ ХИТЛЕРОВОГ ПОКЛОНА

ПРВИ „мерцедес бенц“ на нашем двору возио је кнез Павле. Добио га је на поклон од Адолфа Хитлера 1937. године. Кнез га се стидео, па га је возио само по Бледу. Аутомобил је 1939. враћен немачкој фабрици. Као нерестаурисано возило завршио је код трговца аутомобилима Еберхарда Тисена у Хамбургу.

„ДЕЛАЖ“

КРАЉ Александар убијен је 9. октобра 1934. у Марсељу, у аутомобилу „делаж“. Ову лимузину је француска влада 1936. године поклонила Војном музеју у Београду и ту се налазила до 1945. Даља судбина возила није сасвим расветљена. Има сведока који тврде да је „ауто смрти“ почетком шездесетих уништен у Лозници.

М. Лопушина   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар