Почетна » Зашто није паметно бацати масноћу од кувања у WЦ шољу

Зашто није паметно бацати масноћу од кувања у WЦ шољу

од Други Пишу
0 коментар

Процес кувања хране резултира тоном отпада. Део тог отпада збрињава се исправно, док други, попут масноће за кување, и не баш.

Толико нам је криво што смо испекли много хране, а затим прибегли неуобичајеним начинима да бацимо остатке масноће. Многи људи иду толико далеко да баце целу посуду у WЦ шољу и исперу је у канализацију. Иако се ово може чинити као боља идеја од изливања у одвод судопере, није. То је заправо велика грешка коју желите избећи.

У очима многих, маст је течност као и вода, што значи да њено изливање у WЦ шољу не би требало имати негативне реакције. Међутим, иако понекад може бити течност, не остаје дуго у том стању.

Када кувамо, маст је врло растресита, али када се улије у ваш WЦ, охлади се и стврдне. Кад се то догоди, може блокирати цев која повезује ваш WЦ с канализацијом. Неки људи помешају маст с пуно сапуна како би је емулгирали, а затим је исперу водом. Немојте ни то чинити јер може бити још горе. Не само да ће молекули масти очврснути, сапун се може залепити за друге честице у цевима и створити блокаду, преноси Хоусе Дигест.

Шта се догађа када кухињска маст доспе у канализацију

Пуно крутих материја већ се испира низ ваш WЦ, укључујући тоалет папир. Мешање тога с машћу није добра идеја, осим ако не волите зачепљене цеви. Ако маст испустите у WЦ шољу и она на крају стигне у канализацију, а да вам не зачепи цеви, немојте се тапшати по леђима. То може значити катастрофу за целу вашу заједницу.

Док сви проливају своју маст у своје WЦ шоље и испиру је у канализацију, она се разграђује на масне киселине и глицерол који се пак спаја с минералима калцијума у води и ствара “масне брегове”. Ове велике накупине масти на крају блокирају главне цеви тамо доле, узрокујући велику дилему за ваш град.

Уклањање масних брегова је веома скуп задатак, а може потрајати и годинама. Уклањање огромних зачепљења канализације коштало је Њујорк 18 милиона долара у раздобљу од пет година.

Прописно збрините кухињску маст

Маст можете спремити за поновну употребу неколико пута док не буде спремна за своје последње почивалиште. Постоје бројни начини на које можете решити масноћу без угрожавања својих цеви као и здравља своје заједнице, али најбољи пут за одлагање је смеће. Улијте маст у посуду попут стакленке и затим је баците. Такође је можете пустити да се охлади и стврдне пре него што ју кашиком ставите у посуду и затим баците.

Ако ваша храна није произвела довољно масти да је можете излити, можете једноставно ставити папирнате убрусе на лонац или таву и пустити их да упију масноћу, а затим баците убрусе кад завршите.

Ако сте већ почели испуштати масноћу од кувања у WЦ шкољку, можете испустити и мало вруће воде да очистите своје цеви. Међутим, ово није дугорочно решење и служиће само за лакше одвођење масноће у канализацију.

Н1 Загреб

Можда ти се свиди

Оставите коментар