Почетна » Петар Ђурић и Руска странка одговарају одакле им тако брзо потписи за београдске изборе

Петар Ђурић и Руска странка одговарају одакле им тако брзо потписи за београдске изборе

од Други Пишу
0 коментар

Брзо сакупљање потписа и предаје листи Руске странке и групе грађана “Ћале, ово је за тебе” за београдске изборе 2. јуна, отворило је сумњу у валидност ових потписа, поготово јер су међу потписима подршке за ове листе током протеклих децембарских избора пронађење фалсификоване изјаве.

Након што је проглашена изборна листа коалиције око Српска напредне странке „Београд сутра“ Градска изборна комисија прогласила је и листе Руске странке, као листе националне мањине, и ГГ “Ћале, ово је за тебе”.

Оно што је сумњиво је што обе групације немају, барем да јавност зна, развијену инфраструктуру, а уз то су потписе искључиво сакупљале у општинским управама, а не код јавних бележника.

Тако је листа “Руска странка – Срби и Руси браћа заувек” 1.666 потписа у шест општина у Београду – Вождовцу, Звездари, Земуну, Новом Београду, Раковици и Старом граду, у свакој између 250 и 300 потписа.

С друге стране листа Петра Ђурића сакупила је 3.134 потписа у осам општина – Вождовцу, Звездари, Земуну, Новом Београду, Раковици, Старом граду и Чукарици. Највише у Земуну, и то равно 500 потписа, пише Данас.

Обе листе су и на прошлим изборим предале потписе такође искључиво сакупљивање у општинским управама, а обе су такође биле међу оним листама код којих су пронађени фалсификовани потписи подршке.

Листа Петра Ђурића предала је тада нешто више од 3300 потписа, а освојила 4.385 гласова, док је Руска странка предала 2069 потписа, а освојила 30692 гласова.

Управо је фалсификовање потписа било једно од највећих афера децембарских избора, поготово јер су пронађене и изјаве бројних јавних личности које су наводно подржавале одређене листе – попут новинарке Јелене Зорић и глумице Бојане Маљевић.

Спорни потписи нађени су листама „Србија на Западу“, коалиције ДЈБ-а, СДС и Отетих беба, Чедомира Јовановића, Странке правде и помирења, „Ћале, ово је за тебе“, Радета Басте, Руске странке и Мише Вацића. Све оне су потписе већински сакупљале без јавних бележника.

Шта кажу Руси и Петар Ђурић?
Док су из Руске странке рекли да су се одлучили да “заобиђу” јавне бележнике јер ови нису заинтересовани да за 30 по потпису оверавају потписе за изборе, из ГГ “Ћале ово је за тебе” истакли су своју, наводну, моћну инфраструктуру која је допринела овако брзој предаји листе.

Председник и народни посланик Руске странке Слободан Николић каже за Данас да су потписе сакупљали у неколико општина.

“Учествујемо у Нишу и другим градовима, а нотари нису заитнересовани или дођу на два сата, да за 30 динара да оверавају. Више им се исплати да оверавају уговоре неке, док општине имају више службеника које могу да аганују и да померају матичаре. С тога је господин Пантић, који је носилац листе се одлучио на тај начин”, наводи.

Напомиње да је из Шапца и да се није мешао у процес везан за београдске изборе, те нас је упутио на Жељка Пантића, који је носилац београдске листе Руске странке.

Николић је рекао да ће контакт Пантића нашем новинару проследити након што заврши састанак на којем се у тренутку разговора налазио, да би након више од сат времена нашем новинару послао поруку занимљиве садржине.

“Нисам сигуран да сте новинар, можда је провокација. Дођите у Скупштину даћу вам интервју”, написао је Николић.

Петар Ђурић био је причљивији, али без конкретних одговара на питања.

На упите зашто нису потписе сакупљали код бележника, него искључиво у општинама, те зашто нису обајвљивали где потпису сакупљају и како су том брзином то успели да ураде, али и како одговарају на критике да су им потписи сумњиви, Ђурић је одговорио дужом писаном изјавом о успеху и утицају овог покрета.

Једино конкретно што је Ђурић одговорио, а да је у вези са нашим питањима, је да је “прикупљање потписа био и тест досадашњег рада наших општинских одбора, као и снаге свих партнерских организација са којима ћемо наступити на предстојећим изборима“.

“Ми, (организација) немамо, никада нисмо имали „своје“ нотаре. Добри су нам и општински оверивачи”, навео је он.

Како каже, ”Ћале, ово је за тебе”, се за изборе у Београду спрема месецима уназад.

“За ово се спремамо од дана када смо настали. Сваког дана растемо и то је очигледно проблем ове власти, али и „праве“, вишеструко подељене опозиције”, порућују Ђурић.

Опширније читајте на сајту Данас.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар