Почетна » Ако је и вама пас најбољи пријатељ, онда ће вас ово занимати!

Ако је и вама пас најбољи пријатељ, онда ће вас ово занимати!

од admin
0 коментар

Пас одвајкада важи за најбољег пријатеља људи, а јапански научници су сада открили да је та љубав дубља него што се веровало

Везу између пса и човека учвршћују хормони! Истраживачи са Азабу Универзитета тврде да ниво окситоцина, хормона чије лучење утиче на јачање везе између родитеља и деце, расте код човека и његовог љубимца док се друже, а посебно кад једно друго гледају у очи.

Њихови експерименти показали су да су током хиљада година од припитомљавања првих паса, људи и њихови четворножни пријатељи развили тај инстиктивни механизам везивања.

Познат и као “хормон љубави”, окситоцин се производи у хипоталамусу, а лучи га хипофиза. Утиче на везе емотивне природе, мајчинско понашање, порођај, дојење, као и на сексуалне надражаје и друге односе.

– Окситоцин има прегршт позитивних ефеката на људску психологију и физиологију. Имам три пудлице и осећам снажну везу с њима. И сам сам учествовао у експерименту, и мој окситоцин је скочио за 300 одсто након што смо се ја и моје пудлице гледали очи у очи – изјавио је Такефуми Кикусуи, професор ветерине и аутор студије, објављене у часопису Сциенце.

Foto-ilustracija: Profimedia

Истраживање је обухватило разне расе паса – шнауцере, златне ритривере, лабрадоре, пудлице, биглове и многе друге.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар