Почетна » Оптужбе на рачун Министарства културе: Бахатост комисије и сукоб интереса угрозили откуп књига

Оптужбе на рачун Министарства културе: Бахатост комисије и сукоб интереса угрозили откуп књига

од Други Пишу
0 коментар

Министарство културе се последњих година суочава се с озбиљним критикама због начина на који се спроводи процес Откупа књига за јавне библиотеке и вишемесечног кашњења у објављивању резултата.

“Били смо уверени да од прошлогодишњег не може бити горих резултата Откупа књига. Али овогодишњи наговештавају да ће се бахаћење наставити и да ћемо бити жртве неподношљивих исхода Откупа зависног и нестручног мишљења партијских активиста”, наводи се, између осталог, у саопштењу УПИС-а које је реговало на незваничан списак откупљених књига, понуђен библиотекама.

УПИС изражава незадовољство због поновног спровођења конкурса на неодговоран и незаконит начин. Министарство културе је још једном одлучило да “задржи комисију која је у сукобу интереса и нема адекватно знање”, што је, како тврде, резултирало бројним недостацима у поступку.

“Узрок оваквог (не) деловања налази се у одлуци Министарства културе да противно нашим захтевима задржи нерегуларну комисију за Откуп књига коју чине три руководиоца библиотека и два представника државне администрације. Дакле, уместо независне комисије, коју би требало да сачињавају угледни стручњаци из различитих области културе, науке и уметности, добили смо послушну и нерадну чиновничку поставу, подложну договорима далеко од јавног интереса”, додаје се.

Од јануара прошле године издавачи су инсистирали на променама и заштити регуларности не само процедуре, већ и сврхе Откупа књига. Међутим, Министарство културе је, како наводе, одлучило да игнорише препоруке и захтеве заједнице и настави “с нелегитимним радом који је штетан за библиотеке и културу уопште”.

Поновљена издања и политичка дискриминација

Један од најкритичнијих аспеката овогодишњег конкурса, по суду УПИС-а, јесте бахатост комисије која није препоручила значајна дела библиотекарима, преноси нова.рс.

“Нема информација о критеријумима на основу којих су одређене публикације препоручене, а друге одбачене, што додатно ствара сумње у регуларност поступка”.

Такође, издавачи упозоравају на то да велики број књига које су препоручене за откуп представљају поновљена издања која већ постоје у јавним библиотекама, чиме се угрожава основни циљ конкурса – подршка новом стваралаштву.

УПИС Министарство културе оптужује за политичку дискриминацију приликом избора књига за откуп. Одређени аутори и издавачи су фаворизовани без обзира на квалитет издања, док су други неоправдано изостављени. Овакав приступ, сматрају издавачи, указује на то да су критеријуми за избор књига више везани за политичке интересе него за културне вредности.

Издавачи зато захтевају смену чланова комисије и избор независних стручњака који би били одговорни за одабир публикација за јавне библиотеке. Такође, траже понављање процеса одабира и јавно образложење критеријума на основу којих су књиге препоручене за откуп.

Уколико Министарство културе не одговори на ове захтеве, УПИС упозорава да ће се наставити деградација културне баштине Србије, што ће имати дугорочне негативне последице по културни развој земље.

Удружење професионалних издавача Србије чине: Архипелаг, Геопоетика, Цлио, Градац, Академска књига, Хелик, преноси нова.рс.

Foto: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva / Profimedia

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар