Почетна » Маја Север о разговору са министром Дејаном Ристићем: Поставила сам низ конкретних питања у вези са медијима и безбедношћу новинара у Србији

Маја Север о разговору са министром Дејаном Ристићем: Поставила сам низ конкретних питања у вези са медијима и безбедношћу новинара у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Председница Европске федерације новинара Маја Север састала се крајем прошле недеље у Загребу са министром информисања у Влади Републике Србије Дејаном Ристићем. Како су из Министарства навели у саопштењу, на састанку се разговарало, између осталог, о стању на међународној медијској сцени и изазовима у области јавног информисања, питању безбедности новинара и унапређењу легислативног оквира.

Маја Север каже за НУНС да је на састанку који је иницирао министар Ристић поставила и низ конкретних питања која се односе на медијске политике и безбедност новинара у Србији.

„Упозорила сам на проблем смањења новца за пројектно суфинансирање, које је у односу на прошлу годину, на сва три нивоа власти смањено за око 7 милиона евра. Без обзира на систем избора чланова комисија за доделу средстава, утисак је да су комисије и даље попуњене људима који новац деле по партијској линији“, каже председница Европске федерације новинара.

Она је рекла и да је приметно да је власт нашла начин да финансира таблоиде попут Информера и да систем поступака против медија због кршења закона не функционише.

Такође, нагласила је да је питање безбедности новинара и даље горуће и да је некажњивост напада велика.

Маја Север је указала министру Ристићу да, иако је број забележених притисака на медије и новинаре мањи, број претњи и физичких напада је већ сада на истом нивоу као прошле године.

„Покренула сам питање напада на Вука Цвијића и чињенице да тужилаштво три месеца чека на достављање лекарског извештаја и да је то показатељ да систем не функционише и колико је опасан у земљи у којој систем није успео да заштити Славка Ћурувију. Подсетила сам га и да је човек који је оптужен да је претио Ани Лалћ побегао. Изразила сам пуну подршку новинарки Тамари Скроззи и још једном сам затражила да новинар Гњот не буде изручен Белорусији“, препричава Север.

На састанку је, како каже, поменула и организовану кампању СЛАПП тужби против КРИК-а и Фондације Славко Ћурувија.

Када је реч о примени нових медијских закона у Србији, рекла је да сматра да је она ужасна.

„Акциони план за спровођење Медијске стратегије касни годину и по дана. Министар је навео да се труди да убрза имплементацију, али да је тај посао у надлежности Владе Србије“, каже Маја Север за НУНС.

Можда ти се свиди

Оставите коментар