Почетна » Детаљан план новог радикалнијег протеста просветара 2. октобра: Нема наставе, вртићи неће радити, шетња креће од Скупштине

Детаљан план новог радикалнијег протеста просветара 2. октобра: Нема наставе, вртићи неће радити, шетња креће од Скупштине

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије није одреаговала на протест просветних радника и ненаставног особља, који је одржан прошле недеље у Београду и другим већим градовима у Србији, због чега су одлучили да 2. октобра спроведу једнодневни штрајк. Тог дана, како представници репрезентативних синдиката кажу за Нова.рс, неће бити наставе у школама, а предшколске установе у којима постоје синдикалне организације, неће примати децу. Доносимо вам све детаље штрајка.

Иако су запослени у школама очекивали да ће Влада Србије односно премијер Милош Вучевић реаговати на њихов протест који је одржан 16. септембра и упозорење да испуни оно што им је обећао и потписао, то се ипак није догодило.

Због тога су репрезентативни синдикати одлучили да у среду 2. октобра спроведу други, радикалнији протест, када ће се запослени у школама и предшколским установама из целе Србије тачно у подне окупити испред Скупштине Србије, а потом ће шетати до зграде Владе.

Оно што је другачије у односу на претходни протест јесте учешће предшколских установа, које ће се прикључити просветним радницима, а како сазнаје Нова.рс, предшколске установе на територији Србије које имају синдикалне организације тог 2. октобра неће радити.

Према речима Добривоја Марјановића, председника Уније синдиката просветних радника Србије, неће сви вртићи штрајковати, као што никада не штрајкују баш све школе.

Свакако, предузете мере биће видљиве, што је и циљ просветних радника.

„Као што смо већ најавили, тог дана обуставићемо наставу у основним и средњим школама. Скуп ће бити испред Скупштине. Новина је да ћемо имати акцију дан пре протеста, дакле 1. октобра. Окупићемо се испред зграде Владе, где ће сва четири репрезентативна синдиката држати конференцију и провешћемо ту два сата како бисмо показали представницима Владе да ћемо прво ми почети с обуставом рада, а онда и сви други“, објашњава Марјановић.

Долазе из целе Србије
Марјановић наглашава да се 2. октобра испред Скупштине окупљају просветни радници из целе Србије, те да се очекује велики одзив.

„Очекујем никад већи број наших колега зато што се од акције коју смо имали 16. септембра ништа није догодило у нашу корист, у смислу да се Влада огласила и изнела бољу понуду за нас. Само је било изјаве у медијима да Влада неће променити своју првобитну понуду о оних 12 и осам одсто. Премијер тврди да држава нема новца, а ми знамо да има, али се очигледно троши на неке друге ствари, док им просвета није приоритет“.

Наглашава да спинови о томе да ће просветни радници повећањем од 12 одсто имати за 50 одсто већу плату од других, не пролазе и нису реални.

Током претходног протеста, према процени репрезентативних синдиката, било је више од 90 одсто школа које су спровеле неки вид штрајка, док Министарство просвете и Влада износе информације да је свега 34 школа обуставило рад.

„Тих 34 школа уопште нису отварала своја врата и то је тачно. Али онај проценат односи се на све оне школе које или нису радиле, или су радиле скраћено. Неких 30 одсто школа је оних у којима је тек неколико колега радило. Они нису чланови синдиката и изразили су жељу да раде. А неке колеге радиле су скраћено. Тако да то показује да је одзив велики и да ће исто тако, ако не и више, бити 2. октобра“, наводи он.

Они који не дођу у Београд, наглашава Марјановић, имаће своје синдикалне састанке у школи у 10 часова, без икакве обавезе да ту остану и даље.

Марјановић подсећа да се Влада обавезала на Протокол који је потписала, како иначе и почиње документ.

„Протокол почиње са: ‘Влада се обавезује…’. И како онда премијер може да каже да годину дана од потписивања то више не важи?. Заиста не знам шта бих рекао. Било како било, не одустајемо. После овог протеста, разговараћемо међусобно, сви синдикати, договараћемо се о даљим корацима које ћемо предузети, али најрадикалнији вид био би закључавање школа на дужи временски период. Не остављају нам превише избора“, истиче Марјановић.

Које предшколске установе неће радити
Председник синдиката „Независност“ Срђан Словић каже у разговору за Нова.рс да у њиховом синдикату постоји неколико предшколских установа на територији Србије. Ипак, тачан бројих оних који ће ступити у штрајк, не зна.

„Предшколске установе су се међусобно анкетирале и решиле су да и оне штрајкују, с обзиром на то да је и њихов захтев Влада одбила, тако да смо колективно одлучили да наставе у школама неће бити, као ни пријема деце у вртићима. Међутим, очекујемо да један број вртића потпуно спроведе ову одлуку, док ће други спровести другачији облик протеста, тако што ће, уместо у шест ујутру, вршити пријем деце у девет или десет. Неки вртићи ће најнормалније радити“, објашњава он.

Додаје да предшколске установе у Бујановцу, Врању и Лозници сигурно неће радити, док ће се о другим вртићима знати до краја недеље.

„Што се тиче осталих градова, као и Београда, сигурни смо да ће већина предшколских установа примењивати минимални вид штрајка у смислу да раде скраћено, али још увек не знамо који су то вртићи у питању, као што нникада ни не знамо које су школе у потпуности обуставиле рад, а које раде скраћено“.

Подсетимо, просветни радници и ненаставно особље запослено у школама у Србији протестовали су прошлог понедељка, а како Влада није испунила њихове захтеве о повећању зарада, измени Кривичног законика и исплати новогодишње зараде, одлучили су се да понове штрајк, али сада уз радикалније мере, пошто неће радити ни вртићи.

protest prosvetnih radnika Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар