Почетна » У Народном фронту, највећем породилишту у Србији, цури вода браон боје: „Сестре купају бебе флашираном водом“

У Народном фронту, највећем породилишту у Србији, цури вода браон боје: „Сестре купају бебе флашираном водом“

од Други Пишу
0 коментар

У највећем државном породилишту у Србији, Гинеколошко-акушерској клиници “Народни фронт”, већ данима са славина тече смеђа вода, као из канализације. Пацијенткиње и запослени у овој установи, који причају за Нова.рс, кажу да користе искључиво флаширану воду не само за пиће, већ и за прање руку, умивање, породиље на туширање не помишљају, а новорођене бебе такође испирају куповном водом из флаше.

На друштвеним мрежама појавио се недавно снимак из једне од соба у ГАК “Народни фронт”, на којој се јасно види чесма, са које тече браон вода.

 

“Овако је већ данима, воду са чесме уопште не користимо и ово није први пут да имамо проблем. Крајем 2023. такође смо имали проблем са цевима и водом током неколико дана. Пацијенткињама смо саветовали да не користе воду са чесме, јер је очигледно неисправна. Не знамо шта је разлог, да ли је у питању неки квар, дотрајале цеви или нешто треће”, прича за Нова.рс једна од медицинских сестара у овој установи, која је замолила да остане анонимна.

Згрожене пацијенткиње
Из управе болнице им, наглашава, нико ништа не саопштава.

“Не знамо да ли су звали мајсторе, нити колико ће ово још да траје. Чињеница је да изгледа ужасно и искрено срамота нас је од ових жена које су се породиле, а не могу нормално да се истуширају”, каже ова медицинска сестра.

Нашој редакцији пожалиле су се и згрожене пацијенткиње ове болнице.

“Смучило ми се кад сам одврнула чесму. Не знам шта је то, каква је течност у питању, али сигурно није вода. Изашла сам јуче из породилишта, ниједном се нисам истуширала, иако сам могла да устанем дан после порођаја и одем у купатило, јер је све прошло у најбољем реду и добро се осећам. Вода је смеђе боје, одвратно је и прљаво. Патронажне сестре бебе само бришу влажним марамицама или их испирају са флашираном водом. Што је и нормално јер не знамо шта цури из славине, да ли је пуно бактерија, отрова… Срећа, па сам донела неколико флаша воде за пиће, а нисам могла да претпоставим да ћу се том водом умивати и прати руке”, каже за Нова.рс Јелена, која је пре само неколико дана родила девојчицу.

Наиме, испод објаве фотографије на којој се види како смеђа вода тече са чесме у “Фронту”, јавиле су се и друге бивше пацијенткиње да посведоче о катастрофалним условима у установи, у којој се годишње роди више од 8.000 беба.

Чудан укус, жута боја
“Пола два ујутру, хитно примљена у Фронт због проблема са трудноћом. Немам ништа са собом тј. воду и зезнем се у мраку и сипам из чесме… Кад сам схватила да вода има врло чудан укус, па онда видех и да је жута, живот ми се преврнуо”, пише једна од бивших пацијенткиња.

Проблеми са водом изгледа датирају још из 2020. године.

“Ја сам се породила у октобру 2020. и тада је вода била таква. Прале смо воће и руке флашираном водом”, пише жена која је пре четири године лежала у ГАК “Народни фронт”.

И даље се ништа није променило.

Овим поводом позвали смо, и писали директору ГАК “Народни фронт”, доктору Жељку Миковићу, али одговоре нисмо добили до објављивања овог текста.

Међутим, смеђа вода са чесме не чуди, с обзиром на чињеницу да се ГАК “Народни фронт” од 1955. налази у овој згради, у центру Београда, у Улици краљице Наталије, а објекат је подигнут још 1926. године.

Санаторијум, „Озна“, па породилиште
Подсетимо, пре више од годину дана, у марту 2023., најављено је да ће највеће породилиште у региону, ГАК „Народни фронт“, бити коначно пресељено на Бежанијску косу. Овај план поновила је министарка здравља Даница Грујичић и у јануару ове године, када је изјавила да изградња нове болнице креће у другој половини 2024, а раније је нагласила више пута да је зграда у којој је ГАК “Народни фронт” – неадекватна.

Према проценама Министарства за јавна улагања, изградња нове болнице на 40.000 квадрата, могла би да почне тек крајем ове године.

Иницијатива за већом зградом, капацитетима, бољим условима и селидбом у нови простор, постоји већ читаву деценију.

“Идеју о пресељењу Фронта сам имплементирала још 2014. и 2015. када је канцеларија при Влади определила чак и средства за ту намену. Међутим, од тада се ништа није померило са мртве тачке. Ту се обављају ризичне и компликоване операције, раде се скрининзи, процедуре вантелесне оплодње и порођаји, све у згради старој 97 година, која је реконструисана три пута до сада. Наша идеја била је само да се породилиште што пре исели из те улице јер су за маме и бебе неопходни далеко бољи услови, посебно што је у Фронту смештена и интензивна неонатална нега”, испричала је раније за Нова.рс проф. др Снежана Ракић, специјалиста гинекологије и акушерства и некадашња директорка ове установе.

Некад је у овој згради био санаторијум.

“Касније је била смештена ‚Озна‘, а потом породилиште. Зграда се састоји од пет објеката који су дограђивани у међувремену, па можете да замислите како то све изгледа и колико је неадекватно и некомфорно за посао који лекари обављају, али и за пацијенте“, описала је проф. др Ракић у разговору за наш портал.

Грађанима међутим највише смета чињеница да у околини ове болнице нема места за паркинг. То је велики проблем пре свега за породиље које са бебама напуштају ову установу, а не могу да ходају километрима до првог паркинг места где их чека превоз до куће.

GAK Narodni front, bebe i vode Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Nikola Fific/Instagram/serbialive_beograd

Ана Марковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар