Почетна » Коалиција за слободу медија: Министарство да продужи јавну расправу о Закону о оглашавању

Коалиција за слободу медија: Министарство да продужи јавну расправу о Закону о оглашавању

од Жиг Инфо
0 коментар

Министарство унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије покренуло је у понедељак, 30. септембра 2024, јавну расправу о Закону о оглашавању, са минималним законским роком од 20 дана.

Коалиција за слободу медија већ је упозоравала да је Министарство унутрашње и спољне трговине основало Радну групу за измене и допуне Закона о оглашавању, без медијских удружења и без обавештења Министарства информисања и телекомуникација, које је надлежно за имплементирање Медијске стратегије, а у којој се четири активности везују за област оглашавања.

Коалиција је посебно нагласила да је више пута добила „обећање“ од Владе Републике Србије и тадашње премијерке Ане Брнабић, да ће бити успостављена координација међу радним групама, основаним управо због измена и допуна медијских и других релевантних закона који се помињу у Медијској стратегији. Део обећања био је да ће и представници медијских удружења Асоцијације медија и Локал преса бити кооптирани у чланство радне групе.

Годину и четири месеца касније, односно годину и шест месеци од формирања радне групе и пуштања Закона о оглашавању у јавном расправу, статус је исти као на почетку: без транспаретности процеса, без координације са Министарством информисања и телекомуникација, наравно и без нових представника медијских удружења… Сам процес вођен је неформално, дакле, без записника са свих седница, без усаглашеног дневног реда – баш онако како не приличи озбиљним институцијама и озбиљним задацима!

Међу пропустима свакако треба издвојити да у Закону није обухваћено креирање регулаторног оквира у областима јавног обавештавања и оглашавања органа јавне власти и политичког оглашавања, а у процесу е-консултација није усвојен ниједан предлог Коалиције за слободу медија и Црте. Због свега наведеног, и још много недоумица, за почетак је неопходно да се продужи рок за јавну расправу, како бисмо заједно могли да дођемо до прихватљивих решења, која подразумевају професионалан, озбиљан и темељан рад, а на крају и компромис свих актера у важном процесу за будућност медијске сцене Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар