Почетна » Аустралијска влада се противи америчком захтеву за екстрадицију Асанжа

Аустралијска влада се противи америчком захтеву за екстрадицију Асанжа

од Други Пишу
0 коментар

Аустралијски премијер Ентони Албанез је изјавио да се његова влада „снажно“ противи кривичном гоњењу оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

Асанж је оснивач непрофитне издавачке и медијске организације „Викиликс“ (WikiLeaks), која је објавила поверљива америчка и друга документа која су јој дали анонимни извори.

Асанж (52), држављанин Аустралије, у Великој Британији се бори да не буде изручен у САД где је оптужен за шпијунажу.

„Ово је трајало предуго. Што је доста – доста је. Остајемо при веома чврстом ставу према америчкој влади и наставићемо тако“, рекао је Албанез.

Албанезеова владајућа Лабуристичка партија левог центра од победе на изборима 2022. тврди да би САД требало да престану да траже Асанжа. Амерички државни секретар Ентони Блинкен успротивио се ставу Аустралије у суботу током посете, рекавши да је Асанж оптужен за „веома озбиљно криминално понашање“ због објављивања поверљивих америчких докумената пре више од једне деценије.

„Разумем забринутост и ставове Аустралијанаца. Мислим да је веома важно да наши пријатељи овде разумеју нашу забринутост у вези са овим питањем“, рекао је Блинкен новинарима.

foto REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар