Почетна » Еколошки активисти и опозиција испред Скупштине Србије: Протест у Лозници у среду 16. октобра у 17 сати, од суботе блокаде

Еколошки активисти и опозиција испред Скупштине Србије: Протест у Лозници у среду 16. октобра у 17 сати, од суботе блокаде

Широм Србије

од Други Пишу
0 коментар

Еколошки активисти из СЕОС одржали су конференцију за новинаре испред Скупштине Србије којој су присуствовали и представници опозиције.

Повод је одлука власти да одбије Предлог измена Закона о рударству и енергетици, којим се тражи трајна забрана ископавања литијума и бора. Као одговор на ову одлуку, Златко Кокановић и Љиљана Браловић су испред еколошких организација позвали грађане Србије на протест у Лозници, 16. октобра у 17 сати. Од суботе су најавили и блокаде широм Србије. За почетак на сат времена, а затим ће се време повећавати.

Посланици Скупштине Србије већином гласова одбацили су Предлог измене Закона о рударству и енергетици, који је поднела опозиција. За је било 84 посланика, против 128, док два народна представника нису гласала.

„Ово је објава рата“, одмах је објављено на Фејсбук станици „Не дамо Јадар“.

Златко Кокановић из овог удружења на конференцији је рекао да је опозиција била сјајна на седници.

„Сви до једног. За разлику од СНС картела који ништа друго није има него неко личне приче, рекла казала. Све се на то свело. Пошто нису усвојили закон, они су потписали капитулацију и издали нашу земљу. Онакво понашање председнице Скупштине, ресорне министарке и свих њихових јуришника који су заговарали пројекат… Поставља се питање какав је њихов интерес? Лични, финансијски, да ли је то опстанак на власт, да ли су уцењени… То морају да нам одговоре“, каже Кокановић.

Он је рекао да су све што су могли институционално да ураде, урадили у последњих три, четири године.

„Позивам све грађане да у среду 16. октобра у 17 часова дођу у Лозницу. Организоваћемо протест и од суботе позивамо све организације и грађане да свако у свом месту крене у блокаде. Прво на један сат, па ћемо у наредном периоду повећавати време, у зависности од тога да ли ће власт испоштовати наше захтеве“, позвао је Кокановић.

Љиљана Браловић из СЕОС каже да је на седници Скупштине „већина грађана имала прилику да види једну тужну, разобличену и голу истину“.

„Људи који се никад нису јавили да бране наш народ на Космету, никада се нису заложили ни за шта добро у овој Србији, три дана су очајнички, а притом им памет сигурно није сметала, бранили интересе једне стране корпорације, покушавали да нас убеде да постоји игде н асвету еколошко рударење. Мада су сви научници које стоје иза своје речи и који су се огласили, рекли да то не постоји нигде у свету, поготову кад су у питању јаловишта. Могли су да чују од људи из опозиције да ће нам бити затровани земља, вода и ваздух. Али ти људи који су гласали против овог закона су нас продали за 303 динара по глави становника, за целу годину. То је у мом домаћинству корнет јаја. Дакле, за корнет јаја су нас властодршци продали страној компанији“, рекла је Браловић и додала да се борба наставља.

„Ово је такав проблем који ће да траје јако дуго, фирма одустати неће. Ови који су подмићени и поткупљени не смеју и да хоће. На нама је да бранимо сваки педаљ ове земље. То што они нису били кадри, да својим именом и презименом кажу три дана да чује народ српски да је тај и тај посланик за ископавање литијума у Србији. Волела бих да у СНС и међу њиховим коалиционим партнерима има само један човек честит. Али, нажалост, не постоји ниједан. Да постоји, устао би и рекао да је то зло. Видимо се ако Бог да у среду у Лозници, а од суботе на блокадама. Широм Србије ако Бог да“.

 

Јелена Јеловац, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар