Почетна » Цена купуса расте, да ли ће каце ове године остати празне

Цена купуса расте, да ли ће каце ове године остати празне

од Други Пишу
0 коментар

Октобар је за купус скоро као новембар за чварке. Тек ћемо видети како ће се кретати цене свињског меса наредног месеца, али ових дана све је теже напунити празну кацу. Цена купуса расте у комшилуку, док је у Србији на пијацама достигла 120 динара за килограм, а у продавницама и више од тога.

У суседној Хрватској килограм купуса на пијацама је достигао цену, у просеку, од готово два евра – што је око 234 динара. У Србији цена овог поврћа на пијацама достиже 120 динара, а по званичној статистици – килограм иде и до 150 динара, преноси Н1.

Званични подаци хрватског Министарства пољопривреде (Тржишни ценовни информациони систем Хрватске) показују да је просечна цена купуса на пијацама у Хрватској 1,94 евра по килограму, док је црвени купус још скупљи – у просеку 2,27 евра по килограму.

И док се у овој суседној земљи цена килограма купуса протекле недеље кретала од минимално једног евра (Славонски Брод) до максимално пет евра (Дубровник), у Србији је, према подацима Републичког завода за статистику, најскупљи килограм, додуше у другој половини септембра – достизао 150 динара и то у Београду, Зрењанину и Сремској Митровици, док је у Зајечару цена била 139 динара.

Најјефтинији купус се, у периоду од 15. до 21. септембра могао пронаћи у Нишу (49,99 динара), као и Новом Пазару (50 динара). То су најниже цене овог поврћа које је забележила статистика у поменутој недељи.

Ни цене у супермаркетима, који често умеју да буду јефтинији од пијаца, нису повољне. Неколико водећих трговинских ланаца килограм купуса тренутно цени 100 динара (тачније – 99,99 динара).

Цене црвеног купуса су више и у продавницама се тренутно крећу ближе 200 динара за килограм.

Раст од августа до септембра
Месец дана раније, према извештају РЗС за трећу недељу августа, односно за период од 15.8. до -21.8, највиша цена купуса (обичног, не црвеног) у продавницама и пијацама у Србији била је 100 динара и она је забележена у четири града: Београду, Зрењанину, Панчеву и Сремској Митровици. Најјефтинији килограм коштао је 34 динара (33,99 динара) – у Нишу.

Најјефтиније – најскупље
Најнижа цена по којој је купус могао да се купи на пијацама и у трговинама за месец дана је увећана за 47 одсто:

Најнижа цена у августу – 33,99 динара,

Најнижа цена у септембру – 49,99 динара.

Највиша цена по којој се продавао купус на пијацама и у трговинама за месец дана је увећана за 50 одсто:

Највиша цена у августу – 100 динара,

Највиша цена у септембру – 150 динара.

Раст „најчешће цене“
Такозвана „најчешћа цена“ у августу на пијацама у Србији била је између 40 и 100 динара (тих 100 је забележено само у Београду), а у продавницама од 55 динара у Врању и Лесковцу до 99,99 динара у Сремској Митровици.

Само месец дана касније овај распон „најчешће цене“ померио се навише – на пијацама за 20 одсто до 25 одсто, на 50 до 120 динара (овај пут цена од 100 и више динара бележи се у чак 12 градова), док је у продавницама раст био око 10 одсто, па је најнижа „најчешћа цена“ била 60 динара, а највиша 110 динара (Врање).

Kupus; Foto: Oleksii Terpugov / Alamy / Alamy / Profimedia

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар