Почетна » Како изгледа дигитални сертификат који признаје ЕУ и где се може преузети

Како изгледа дигитални сертификат који признаје ЕУ и где се може преузети

од admin
0 коментар

 Помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу Драгана Бећић нагласила је у разговору за портал Н1 да се ЕУ дигитални зелени сертификат креира појединачно за сваки такозвани ковид догађај, а то су вакцина, тест или опоравак.

„Уколико сте, на пример, примили три дозе вакцине и имате један резултат теста, добићете укупно четири документа (сертификата) за сваку вакцину и за резултат теста на имејл који сте навели. Сваки документ имаће свој QР код који је заштићен и садржи комплетне информације. Процедура за преузимање сертификата је непромењена, само је формат документа другачији у односу на сертификат који већ важи у Србији. Када се одштампа потребно га је савити према упутству које је дато на самом документу, тако да се практично добија књижица“, објаснила је Бећић.

Да бисте добили ЕУ дигитални зелени сертификат, потребно је да будете регистрован и пријављен корисник портала еУправа. Након пријаве, потребно је кликнути на тастер Покрени услугу, проверити податке, уписати број пасоша, потврдити имејл адресу и већ након неколико секунди стићи ће вам сертификат на имејл који сте навели.

Сертификати за млађе од 16 година само у поштама

Преузимање ЕУ дигиталних сертификата биће могуће од следеће недеље и на шалтерима пошта, а комплетан списак свих пошта које ће пружати ту услугу можете погледати на званичном сајту Пошта Србије.

„Сертификати за децу млађу од 16 година моћи ће да се преузму једино на шалтерима пошта јер нама закон не дозвољава регистрацију лица која имају мање од 16 година на порталу еУправа“, навела је Бећић.

„Сертификат може да се одштампа и носи у папирној форми, друга опција је да се сачува у телефону као пдф документ, а у најкраћем року биће доступна и мобилна апликација за безбедно чување сертификата. Родитељима малолетне деце и грађанима који нису дигитално писмени или немају имејл адресу и паметни телефон биће омогућено бесплатно преузимање документа у најближој пошти“, истакла је наша саговорница.

Бећић је подсетила да свака држава појединачно дефинише услове за улазак, попут вакцина које та земља прихвата или дужине трајања тестова, тако да је неопходно је да се грађани на званичним веб презентацијама претходно упознају са правилима државе у коју путују.

„Нико од наших грађана са дигиталним зеленим сертификатом није имао проблем да уђе у неку државу, а сертификат који је компатибилан са ЕУ решава проблем са уласком у кафиће, ресторане, галерије, музеје, биоскопе, продавнице, на спортске и музичке манифестације, као и на остала места за које је потребна ковид пропусница“, напоменула је Бећић

Подсећамо, одлука Европске комисије да је дигитални зелени сертификат Србије подударан са дигиталним ковид сертификатом ЕУ ступила је на снагу 16. новембра и омогућила је очитавање српских QР кодова. Систему дигиталних ковид сертификата ЕУ досад су се придружиле 22 земље које нису чланице Уније, укључујући Албанију и Северну Македонију.

Повезивање Србије са системом дигиталних ковид сертификата ЕУ значи да ће српски сертификати бити препознатљиви у апликацијама за верификацију у ЕУ, али и у другим земљама које користе исти систем.

Државе чланице ЕУ постављају различите услове и када је реч о признавању вакцина и по питању потврде о прележаној болести. Преглед ограничења по државама доступан је на сајту https://reopen.europa.eu/en.

Никола Којић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар