Почетна » Новинар Јовановић: За мене је одлазак бившег председника Општине Гроцка у затвор – Пирова победа (ВИДЕО)

Новинар Јовановић: За мене је одлазак бившег председника Општине Гроцка у затвор – Пирова победа (ВИДЕО)

За Инсајдер телевизију

од Други Пишу
0 коментар

Није много новинара доживело да њихови нападачи заврше у затвору, али новинар из Гроцке Милан Јовановић тај дан јесте дочекао.

Шест месеци након правоснажне, осуђујуће пресуде и након шест година, колико је трајао кривични поступак за паљење његове куће, бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић отишао је пре недељу дана у затвор у Пожаревцу да одслужи четворогодишњу казну, речено је за Инсајдер у Другом основном суду. Новинар Милан Јовановић оцењује да је одлазак Симоновића у затвор Пирова победа, али да ће наставити и даље да пише докле год буде дисао и докле год га прсти буду служили.

Због писања о злоупотребама у Општини Гроцка, новинару Милану Јовановићу запаљена је кућа крајем 2018. године. Цео случај добио је велику пажњу јавности. Након вишегодишњег суђења, епилог приче је коначан одлазак у затвор бившег председника те општине Драгољуба Симоновића, који је друге осуђене подстрекавао да Јовановићу запале имовину. Јовановић каже за Инсајдер да је имао среће што је његов предмет дошао у руке поштеног јавног тужиоца Предрага Миловановића, али да је те ноћи када му је запаљена кућа изгубио све.

“За мене је ово Пирова победа. Ја сам у животу изгубио све. Све што сам стекао је уништено. Уништене су ми све драге успомене, прошлост. Ја више немам ни фотографије унучића када су били мали, њихова прва слова, писма, фотографије породице. Све је уништено. Материјална штета може да се надокнади, али здравље моје супруге и мене, не може. Супруга се и даље лечи, још ниједну ноћ није заспала. Плућа су ми оштећена у пожару”, каже Јовановић.

Месец дана уочи паљења Јовановићеве куће, претучен је његов колега из редакције „Жиг инфа“ Жељко Маторчевић. Нападач никад званично није идентификован. Маторчевић каже да је данас ситуација у Општини делом другачија. С једне стране, каже, суграђани су су уверили да они пишу истину али, с друге стране, однос локалних власти према новинарима њихове редакције – остао је исти. Недавно је био на састанку код садашњег председника Општине Гроцка Саше Чапрића.

„Ја сам заиста морао да напустим тај састанак, јер не да сам имао осећај да разговарам са Симоновићем, него је то био тај разговор. То су ти напади, опет испитивање да ли смо ми ти новинари. Шта ми уопште хоћемо, зашто тражимо неке информације? У суштини, моје питање је било зашто сте ме уопште звали да ја разговарам испред редакције Жиг инфа? Оно што сам рекао прво др Чаприћу, председнику Општине Гроцка је да се ја не осећам сигурно у овој општини, нити било ко од наших новинара, зато што су око њега сви људи који су давали безусловну подршку Драгољубу Симоновићу, који су му тапшали. Који су му ишли на суђења“, изјавио је Маторчевић.

У Другом основном суду кажу за Инсајдер да је од августа у затвору у Падинској скели и осуђени Игор Новаковић, који је учествовао у организовању паљења куће Милана Јовановића. Међутим, двојица осуђених, полицајац Владимир Михаиловић, који је такође учествовао у планирању паљења куће, и Александар Маринковић, који је запалио кућу, још нису иза решетака. Маринковић је у бекству и за њим је расписана потерница. Михаиловић је тражио да му се одслужење затворске казне одложи, што је одбијено, због чега се жалио, па се чека коначна одлука Вишег суда.

Ана Михаљчић, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар