Почетна » Кинеска надзорна технологија у земљама осетљивим на злоупотребу, па и у Србији

Кинеска надзорна технологија у земљама осетљивим на злоупотребу, па и у Србији

од admin
0 коментар

 

Када су стотине видео камера са технологијом да идентификују и прате појединце почеле да се појављују на улицама Београда, у оквиру великог пројекта надзора, неки демонстранти су почели да се двоуме о придруживању антивладиним демонстрацијама у главном граду Србије, пише АП у чланку.

Локалне власти тврде да тај систем који је осмислила кинеска телекомуникациона компанија Хуавеј доприноси смањењу криминала у граду од два милиона, пише АП додајући да критичари тврде да систем надзора нарушава личне слободе, чини политичке противнике отвореним за одмазду и чак излаже грађане земље шпијунирању кинеске владе.

САД тврде да кинеске државне власти могу да дођу до података Хуавеја, и то агресивно инсталирање те технологије изазива забринутост око приватности милиона људи у земљама које имају мало моћи да се супротставе Кини, наводи АП.

Хуавеј је у саопштењу навео да се придржава сваког примењивог закона и прописа у Србији и свуда где послује.

Иако се технологија за препознавање лица усваја у многим земљама и подстиче расправу око равнотеже између приватности и сигурности, систем Хуавеја је привукао додатну пажњу због оптужби да кинески закони захтевају од компанија да помогну у раду националне обавештајне службе чиме се даје властима приступ њиховим подацима.

Као резултат тога неке земље преиспитују употребу технологије Хуавеја, посебно супербрзе 5Г мреже која ће бити постављена касније ове године.

Ипак Хуавеј одбацује оптужбе о било каквој контроли кинеске владе над њиховим подацима, и нема проблема да нађе клијенте који радо хоће да инсталирају такозвану технологију безбедних градова, посебно међу земљама које је Кина довела у своју дипломатску и економску орбиту.

Поред Србије у тај списак су укључени и Турска, Русија, Украјина, Азербејџан, Ангола, Лаос, Казахстан, Кенија и Уганда као и неколико либералних демократија као што су Немачка, Француска и Италија. Систем употребљен у око 230 градова излаже десетине милиона људи надзору тог система.

У промотивној брошури Хуавеј наводи да њихова технологија видео надзора може да прати на даљину и примети „абнормално понашање“ као што је дуже стајање на једном месту, да прати кретање аутомобила и људи, прорачуна број окупљених људи и да шаље упозорења командном центру ако примети нешто сумњиво. Локалне власти онда могу да делују на основу примљених информација.

У једном случају који се рекламира на њиховом сајту компанија наводи да је осумњичени у саобраћајној несрећи у Београду касније пронађен у Кини помоћу података о препознавању лица које је српска полиција поделила са својим кинеским колегама.

После оптужби о сајбер безбедности које су САД и међународне групе за одбрану људских права употребиле против Хуавеја, однос Кине и земаља које користе технологију те компаније се додатно преиспитује.

Кинески утицај у Србији, кандидату за ЕУ који Пекинг види као врата ка континенту, знатно се проширио последњих година кроз глобалну иницијативу инвестиција Појас и Пут.

Како наводи АП популистичке српске власти желе да развију ближе везе са Кином и крхка демократија у земљи дозвољава да кинески економски интереси пролазе релативно непроверени, без постављања много питања око људских права, еколошких стандарда или транспарентности.

Указује се да је кинеска државна инвестициона банка дала зајмове под повољним условима за изградњу електрана на углаљ, путева, железница и мостова. Чак и кинески полицајци помажу у патролирању улица Београда, у присуству које је званично наведено као помоћ за све већи број кинеских туриста.

РСЕ/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар