Почетна » Филмом о љубави Ромкиње и Србина у Прокупљу завршене радионице које уметношћу руше предрасуде

Филмом о љубави Ромкиње и Србина у Прокупљу завршене радионице које уметношћу руше предрасуде

од admin
0 коментар
izlozba

 

Током лета је у Прокупљу 60 полазника ромске и српске националности похађало ликовне, филмске и глумачке радионице. Рад је, каже један од покретача иницијативе Жикица Јовановић, био је заснован на томе да су деца заједно учила, дружила се и стварала, тако да је било приметно смањење стереотипа и разбијање предрасуда међу учесницима радионица.

Како каже, показало се да су деца и млади добар пример и осталима, да је потребно боље упознати једни друге и уз помоћ културе и филма превазићи препреке и заједно живети једни са другима.

“Заинтересованост је била одлична, јер је реткост у овом делу Србије, да деца имају могућност да учествују на оваквим скуповима, а поред тога филм и глума им нису доступни у школи, јер нису предвиђени школским образовањем, тако да им је веома изазовно да имају могућност да сами стварају свој први филм”, каже Јовановић.

izlozba

Поред предавача, радионицама су присуствовали и млади волонтери који су помагали организаторима. У току реализације пројекта имали су и 10. Прокупачки филмски фестивал ПроФиФест, по коме је ово удружење препознатиљиво у свом граду, па су и многи полазници радионица учествовали и мимо пројекта и присуствовали пројекцијама, али и у организацији самог догађаја.

“Радионице су биле интерактивне, тако да су деца и млади заједно са предавачима разговарали, дружили се и учили. То је такође новина и нешто веома интересантно за ове младе људе, тако да су се радовали и једва чекали наредне радионице. Имали смо одлично сарадњу са менторком са којом смо заједно смишљали игрице које су такође привлачиле одличну пажњу ових младих људи и опуштали их да се више друже и сарађују”, каже он.

Snimanje filma

Након свих радионица снимљен је филм чија је пројекција ове јесени изазвала пажњу јавности, каже Јовановић. Велика је билаи радост и задовољство код деце која су снимила своје прво остварење.

“Они су препоносни што су на крају пројекта својим пријатељима, родитељима и осталом становништву показали продукт ових радионица. Завршна манифестација је привукла лепу пажњу, јер су деца пре самог догађаја лепила плакате и делила флајере. Путем друштвених мрежа су позивала на догађај, а пре саме пројекције у центру града ишла је музика и деца су шетала и позивала људе на пројекцију филма”, каже Јовановић.

Сем предавача, младих и волонтера, укључили су се и грађани. Они су били укључени највише на завршним манифестацијама.

“Ту су посматрали филм, постављали питања, а што је најзначајније, видели младе Роме и Србе како се друже и заједно радују ономе што су створили на крају радионица”, истиче Јовановић.

hjk

Подсетимо, „Филм клуб Прокупље“ је званично основан 2015. године, иако је активан као неформална група од 2010. године. Мисија је едукација деце и младих о ширењу грађанске кулутре, очувању животне средине, поштовању различитости и очувању људских и мањинских права снимањем и емитовањем филмова, организовањем трибина и радионица претежно на територији града Прокупља, али и широм Србије и иностранства.

 

Фото: Филм клуб Прокупље

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар