Црвено вино може изазвати јачу главобољу од других алкохолних пиц́а због флавонола, који успоравају разградњу алкохола, показује студија.
Антиоксиданс кверцетин, који се налази у грожђу сазрелом на сунцу, може да изазове главобољу у року од 30 минута након конзумирања вина, открили су амерички научници.
Кверцетин се разлаже на једињења која спречавају правилно варење алкохола, што доводи до акумулације ацеталдехидног токсина који изазива главобољу. Неки људи ц́е вероватно јаче реаговати на антиоксиданте, а неки мање.
„Претпостављамо да када подложни људи конзумирају вино са кверцетином, развијају главобоље. Мислимо да смо коначно на путу до објашњења ове мистерије“, рекао је професор Морис Левин са Универзитета у Калифорнији.
Кверцетин је антиоксиданс који се налази у агрумима, јабукама, луку, першуну, жалфији, чају и црвеном вину. Хемикалија је повезана са мањим ризиком од срчаних болести, високог холестерола, рака и високог крвног притиска, пише „Тхе Сун“.
Одраслима се не препоручује да пију више од 14 јединица алкохола недељно, што је еквивалентно једној и по боци вина. Превише конзумирања може да изазове главобољу следец́ег дана јер изазива дехидрацију, која је међу главним кривцима за мамурлук, преноси Индеx.хр.
Foto Shutterstock/Marcos Mesa Sam Wordle