Почетна » Цовид 19: ризици и препоруке за труднице и дојиље

Цовид 19: ризици и препоруке за труднице и дојиље

од admin
0 коментар

 

Како због избијања епидемије инфекције корона вирусом Цовид-19 изазва посебну забринутост код трудница, УНФПА, наводи које све доказе имамо у вези са тим, и какве су превентивне и терапијске мере за труднице и дојиље.

„До данас, не постоје научни докази о повећаној осетљивости трудница на Цовид 19. Међутим, трудноћа доноси физиолошке промене које би неке труднице могле учинити осетљивијим на вирусне респираторне инфекције. Труднице са респираторним болестима морају се третирати као највећи приоритет због повећаног ризика од штетних исхода“, наводи се у саопштењу.

Такође истичу, да би труднице требале да предузимају исте превентивне мере које се препоручују свим одраслим особама, као што су избегавање блиског контакта са свима који кашљу и кијају, често прање руку сапуном и водом или гелом на бази алкохола, прекривање уста и носа марамицом или лактом приликом кашљања и кијања и темељно кување меса и јаја. Све препоручене мере доступне су на сајту Светске здравствене организације, СЗО.

„У овом тренутку још увек не постоји вакцина нити лек за излечење инфекције изазване вирусом КОВИД-19, али се препоручује симптоматска терапија. Лечење трудница код којих постоји сумња или код којих је потврдјена инфекција вирусом Цовид-19 требало би да буде спроведено терапијом коју препоручује СЗО за одрасле пацијенте, уз обавезну консултацију са гинекологом“, додају у саопштењу.

Према њиховом мишљењу, дојиље не би требале да буду одвојене од своје новорођенчади, јер не постоје докази који показују да се респираторни вируси могу пренети путем мајчиног млека, наводи УНИЦЕФ. Мајка може наставити са дојењем све док се примењују неопходне мере предострожности:

Мајке које показују симптоме, али се осећају довољно добро да доје, треба да носе маску у близини детета (укључујући и током дојења), да перу руке пре и после контакта са дететом (укључујући дојење) и да редовно чисте / дезинфикују контаминиране површине;

Ако је мајка превише болесна да би могла да доји, требало би је подстаћи да измлаза млеко које се после може давати детету чистом шољицом и / или кашичицом – уз обавезно ношење маске, прање руку пре и после контакта са дететом и уз пажљиво чишћење или дезинфекцију контаминираних површина.

Подршка менталном здрављу и пружање психосоцијалне подршке погођеним појединцима, породицама, заједницама и здравственим радницима је веома важан део одговора.

УНФПА додаје да у оквиру УН тима, сарађује са свим партнерима, Владом и погођеним заједницама на превенцији и одговору на епидемију, трудећи се да се здавствене потребе и заштита најосетљивијих група становништва, нарочито жена и девојчица, буду приоритет заједничких напора.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар