Почетна » Откивен споменик патријарху Иринеју у порти Саборног храма у Нишу

Откивен споменик патријарху Иринеју у порти Саборног храма у Нишу

од Други Пишу
0 коментар

У порти Саборног храма у Нишу данас је откривен споменик патријарху Иринеју, који је преминуо 2020. године од последица корона вируса.

Споменик је открио патријарх Порфирије, у присуству великог броја званица, свештеника Српске православне цркве и грађана.

Он је након освећења споменика рекао да је блаженопочивши патријах Иринеј „био старога кова, и монах и хришћанин и пастир и Србин“.

„Главна црта патријарха Иринеја и монаха старог кова је скромност и смирење. То је оно на шта нас позивају свети оци. Кад кажем старога кова, то значи онога кова који има трајну вредност. Зато ма колико тај ков носио епитет стари, будући да је трајан, он је вечан, он је и садашњи и савремен и треба да буде и будући за свакога од нас“, рекао је патријарх Порфирије.

Патријерх Иринеј, казао је Порфирије, је оно што је примио од господа Бога и Христа, од светих отаца и праотаца наших, оно што је примио од цркве нама оставио и предао, а то је пострадали и распети, али, што је најважније, ваксрсли Христос.

„То је оно што смо примили од свих наших предака, а у новије време од патријарха Иринеја. То смо дужни да предамо. Све остало су струје и наноси који дођу и прођу, али живи Христос као камен темељац нашега живота, као онај који треба да буде на првом и најважнијем месту у нашим животима“, изјавио је Порфирије.

Он је позвао окупљене да молитвом пожеле мир, љубав, радост и, како је рекао, толико потребну свима нама слогу, разумевање и јединство.

Патријарх Порфирије је рекао да је неопходно да негујемо разумевање, јединство, саборност, пре свега у породици, у комшилуку, међу рођацима, а онда и шире, у читавом нашем народу у нашој драгој и вољеној Србији, а изван њених граница где год сеже зрак постојања нашега народа.

„Нарочито да Бог да мир на Косову и Метохији за све људе, нарочито за наш народ и да Господ својом десницом не дозволи да Косово и Метохија на било који начин, да цитирам патријарха Иринеја, буде откинуто, отуђено од нас. Да буде простор разумевања, праштања, трагања за путева заједничког живота и постојања свих људи који су тамо“, истакао је патријарх Порфирије.

Он је синоћ у Светосавском дому отворио изложбу посвећену животу и службовању патријарха Иринеја.

Патријарх Иринеј рођен је 1930. године у селу Видова код Чачка као Мирослав Гавриловић. Замонашио се 1959. године, а епископ нишке епархије постао је 1975. године и на том месту провео је 35. година.

Био је 45. патријарх српски и 55. нишки епископ.

Аутор споменика патријарху Иринеју је вајар Зоран Ивановић, редовни професор Факултета примењених уметности у Београду.

Patrijarh Irinej Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар