Почетна » Унија послодаваца: Ако не буде додатне секторске помоћи за најугроженије делатности, многе фирме ће отићи у стечај

Унија послодаваца: Ако не буде додатне секторске помоћи за најугроженије делатности, многе фирме ће отићи у стечај

од admin
0 коментар

 

Он је за Бету рекао да ће без нове селективне помоћи „многе фирме отићи у стечај, а да тада неће имати ко да пуни буџет“.

„Помоћ од три половине минималне зараде у овој години је добродошла, али је недовољна, кап је у мору, па ако не буде нове финансијске подршке мало ће фирми преживети, а то изазива ланчане проблеме“, рекао је Дробњаковић.

Додао је да је посебно угрожено угоститељство које, због одлуке Кризног штаба о забрани рада у затвореном простору данима не ради, осим ако има башту, а и када им је дозвољено, због антиепидемиолошких мера и прописане дистанце између столова, не може да прими много гостију, па им се не исплати да отворе објекат само због баште.

Истакао је да угоститељима на руку не иде ни време јер и они који имају велике баште и могу да приме већи број гостију не раде због ниских температура и кише.

Он је рекао да је Унија послодаваца крајем 2020. године тражила од Владе Србије да се репрограмирају порези и доприноси на зараде из 2020. и 2021. године на период од 35 до 61 месец, али да нису добили одговор „што значи да је захтев одбијен“.

Унија је захтев обновила и у фебруару ове године, пре доношења трећег пакета помоћи привреди и грађанима и тражила, како је рекао, исплату целих минималних зарада за сектор који због пандемије има огромне губитке, али је и то одбијено.

Дробњаковић је рекао да ће нове захтеве за секторску помоћ најугроженијима усагласити на колегијуму наредне недеље.

Председник сектора за угоститељство у Унији Србије Стеван Родић рекао је да ће од државе тражити, не одлагање пореза и доприноса на зараде, већ отпис јер је угоститељство „на коленима“.

Он је рекао да угоститељи за око 13 месеци колико траје пандемија нису радили два и по месеца, а у преосталом делу су имали скраћено радно време.

„Законски прописи нам дозвољавају да за период кад нисмо радили не морамо да платимо ништа, а од нас који смо добили 5,5 минималаца до сада се тражи да платимо пуне порезе, таксе, само на башту од 100 квадрата та дажбина износи 150.000 месечно“, рекао је Родић.

Додао је да се од угоститеља тражи и да од прошле године плаћају еко таксу као и пуну закупнину пословног простора, таксу на фирму и порез на имовину.

„Апсурд је да држава од угоститеља тражи да редовно измирују намете за период за који нам забрањује да радимо, забрањује нам да отпуштамо раднике иако нема посла и проглашава нас леглом заразе док су планински центри препуни“, рекао је Родић.

Он је рекао и да антиепидемиолошке мере прописују нестручни људи због чега су и „неспроводиве“, а да Влада Србије одбија да разговара са привредницима због чега јој се и догађа „побуна на улици“.

Бета/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар