Почетна » Инспекција забранила рад кинеске фабрике за рециклажу пластике у Перлезу

Инспекција забранила рад кинеске фабрике за рециклажу пластике у Перлезу

од admin
0 коментар

 

„Јуторс у 9.30 наложена је обустава рада док се ови проблеми не реше. Инспекција је уочила да постоје одређена одступања на основу извештаја који је урађен и данас је донето решење с циљем да инвестирор испуни све неправилности које је инспекција евидентрирала“, рекао је он.

Сантовац је рекао да је на терену и Водна инспекција и инспекција Покрајинског секретаријата за пољопривреду и шумарство и да се и од њих очекује извештај, а да је кинески инвеститор примио обавештење и да ће поступити по том обавештењу.

„Они су свесни проблема, а жеља је да заједнички радимо на решењу тог проблема. Нама је у интересу свако радно место, али исто тако желимо да сачувамо животну средину и да се поштују све мере које су прописане и тако ћемо функционистаи у наредном периоду“, рекао је још Сантовац.

У образложењу решења инспекција је навела да је налог за ванредни инспекцијски надзор дат након што им се обратило седамдесет грађана са представкама које се односе на појаву непријатних мириса насталих радом постројења за складиштење и третман отпадне пластике.

Инспекција је навела да се кинексом инвеститору привремено забрањује обављање технолошког процеса ектрузије и гранулисања млевене пластике, као и рад уређаја за пречишћавање отпадних гасова из постројења за третман отпадне пластике. Забрана се примењује до достављања резултата испитивања, који доказују да нема штетног утицаја на животну средину, односно док се не испита ефикасност постројења односно уређаја за смањење емисије.

Мештани Перлеза и активисти наводе да су због рада тог постројења затровани вода и ваздух, као и канал за наводњавање који се сада затрпан смећем, а како су указали, угрожена је и црпна станица помоћу које се цело село снабдева водом, а која је на само стотинак метара од фабрике.

Компанија „Феитиансује“ бави се производњом производа од пластике и прерадом пластике у некадашњим погонима фирме „Бегеј-пласт“ из Перлеза. Приликом потписивања уговора о куповини те фирме, 2018. године навели су да у првих годину дана инвестирати 500.000 евра, од тога, 180.000 евра у фабрику и око 350.000 у машине и запослити чак 100 радника.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × two =