Почетна » „Ако је баба трпела, ако је мама трпела, ми нећемо!“ Феминисткиње засуле Информер јајима због интервјуа са силоватељем

„Ако је баба трпела, ако је мама трпела, ми нећемо!“ Феминисткиње засуле Информер јајима због интервјуа са силоватељем

од Други Пишу
0 коментар

Феминистички покрет „Женска солидарност“ одржава протест испред редакције „Информера“ због објављивања интервјуа са серијским силоватељем који је недавно пуштен на слободу. Окупило се око стотинак грађана који поручују: „Хоћемо сигурност, не страх“. Окупљени су на сат и по блокирали саобраћај испред редакције која се налази на Теразијама, а зграду су гађали јајима.

Грађани и пиштаљкама изражавају свој протест, преноси репортер Нова.рс који се налази испред редакције Информера у центру Београда.

„Како држава штити силоватеље? Пази како се облачиш, пази како седиш, од малена нам уливају страх од силовања. Шта да очекују грађанке на селу, ако силују у центру града. Позивамо институције на одговорност“, поручују учесници протеста.

„Ако је баба трпела, ако је мама трпела, ми нећемо“, поручују активисти којима се придружио и народни посланик из коалиције „Морамо“ Радомир Лазовић.

Како су невладине организације раније навеле у саопштењу, пуштање серијског силоватеља на слободу и давање истима простора у медијима још је „једна у низу дехуманизујућих и мизогиних пракси којима сведочимо у јавном простору“.

„Током претходних дана, у медијима, чије је извештавање кулминирало Информеровим интервјуом са Игором Милошевићем, не само да се ствара атмосфера паралишућег страха, већ се и одговорност за одбрану од потенцијалног насиља пребацује на жене које се међусобно обавештавају где могу да купе бибер спреј, нож или како да науче да се физички одбране. Посебно неетички је да о свему томе пишу медији који су у другим случајевима сексуалног насиља доводили у питање исповести жена жртава истог“, објашњавају.

Фото: Принтскрин

Истичу да искуство рада са женама које су преживеле неки облик мушког насиља, а посебно сексуално насиље, показује да оне у континуитету доживљавају издају од стране система.

„Њихово искуство се ниподаштава и доводи у питање, а преживеле најчешће пролазе кроз секундарну виктимизацију и поновно насиље од стране институција. Уместо да их заштите и донесу правду, институције жене третирају као подједнако криве за преживљено насиље“, пише у саопштењу Женске солидарности.

Оцењују да медији, уместо што шире паралишући страх, имају дужност да поставе питање безбедности жена и зашто институтције свесно пуштају на слободу серијског силоватеља.

„Уместо што дају простор насилницима, медији треба да, у складу са моћи и одговорности коју имају, врше притисак на институције да спрече ново и адекватно процесуирају раније случајеве насиља. Медији су, међутим, опет изабрали да о насиљу извештавају сензационалистички и тиме се индиректно стављају на страну насилника, а против свих жена“, наглашавају.

Женска солидарност позива све јавне сервисе и надлежне службе да истраже како је дошло до промоције силоватеља и продукције видеа у коме је допуштено да насилник описује силовања и експлицитно ставља до знања да је и даље опасност по жене.

„Он свакако није једини мушкарац који је претња по женску безбедност али је барем један од којег можемо јавно и колективно да се заштитимо. Поред тога, захтевамо да се интервју сместа уклони са свих портала, а убудуће прате смернице Новинарки против насиља. Захтевамо да се женама обезбеди основна потреба за физичком сигурношћу у приватном и јавном простору и да се ниједан таблоид никада више не усуди да експлоатише женски страх од мушког насиља“, закључује се у саопштењу овог колектива.

Подсетимо, јавност у Србији постала је узнемирена након што је недавно серијски силоватељ Игор Милошевић пуштен из затвора након одслужења петнаестогодишње казне за серију силовања и разбојништава.

На друштвеним мрежама из дана у дан упозорава се јавност, прати кретање и објављују фотографије мушкарца за кога се тврди да је управо силоватељ који је недавно изашао из затвора. Ситуација која је настала у јавности за стручњаке је заправо упозорење које баца светло на то да закон не прописује никакве мере надзора како би се бивши осуђени силоватељи надзирали.

„Информер“ објавио је „мегаексклузивни“ интервју са силоватељем у ком он описује детаље својих злочина и ставља до знања да се за исте не каје.

Андрија Лазаревић  Нова

Насловна фото: Принтскрин 

Можда ти се свиди

Оставите коментар