Почетна » БИРН: МУП планира набавку технологије за препознавање лица

БИРН: МУП планира набавку технологије за препознавање лица

од Други Пишу
1 коментар

У последњој верзији плана јавних набавки МУП-а за 2021. годину нашао се софтвер шведске фирме Griffeye, који у себи има опцију за препознавање лица, објавила је Балканска истраживачка мрежа (БИРН).

Набавка још није спроведена, а из МУП-а нису одговорили на питања која је сврха набавке и на који начин ће се софтвер користити ако до набавке дође, пише БИРН.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података од личности каже за БИРН да наша полиција нема законско право да користи овакву технологију.

“Ово је огољавање вашег живота, долазак до података који се тичу вас. Ту говоримо о глобалном угрожавању које се мени не свиђа. Софтвер може и физички да вас прати. У Србији ми немамо право на тако софистицирани вид обраде података грађана”, каже повереник Милан Мариновић.

Претражујући спецификације програма компаније Griffeye, БИРН је наишао на врло интрузивну технологију коју компанија нуди полицијама широм света, па између осталог и МУП-у Србије. “Детекција и препознавање лица на сликама и видео материјалима кроз технологију применљиву на огроман обим података и слика ‘из реалног света’”, само је једна од карактеристика Гриффеyе Аналyзе ДИ Про софтвера, наводи БИРН.

Софтвер у неким ситуацијама може да препозна лице само на основу очију, а у одређеним условима софтвер препознаје лице и када очи нису видљиве, рецимо када особа носи затамњене наочаре. Поред лица, програм препознаје објекте, возила, знакове, организације, па и тетоваже.

Поседује и могућност да велике количине личних података скида са Интернета, а онда их претражује, сортира, укршта и обрађује на основу метаподатака као што су ГПС координате, време када је снимак направљен, серијски број телефона…

Бојан Перков, представник  SHARE фондације, каже за БИРН да нема повратка једном када се технологија за препознавање лица уведе: “Једном када се тај систем успостави, то значи да ће се јако тешко уклонити и то представља неповратну ситуацију.”

Цео текст прочитајте ОВДЕ.

Бирн/Н1

Можда ти се свиди

1 коментар

Др Жељко Раниловић 13 априла, 2022 - 11:24

Време је да се са новим трендовима културе живљења на какву смо до сада навикли, усклади са новонасталим околностима. Грађани треба да, се окрену селу. Плацеви су запуштени, може се за мали новац доћи до сеоског имања, живети од сопствене производње, у здравом, еколошком окружењу, богатим зеленилом, шумом, домаћим и дивљим животињама, реком, језером. Градове смо ионако одавно дали онима, који су дошли са свих страна. У град само када мука натера, код лекара, на суд и слично, понекад туристички. И јавне личности носе наочаре за сунце, ешарпе и друге „модне детаље“, да их неко не препозна, а маска не штити само од ковида. Разлога за осмех, у граду је све мање, али без осмеха не може да се живи. Људи без осмеха су ружни. Изгледају као роботи. Зато се живот мора ускладити, ко може.

Понови

Оставите коментар

4 × two =