Почетна » Бизарни тендер: Београд изабрао скупљу понуду јер маске морају да буду плаве

Бизарни тендер: Београд изабрао скупљу понуду јер маске морају да буду плаве

од Други Пишу
0 коментар

Београдска управа изабрала је за 940.000 динара скупљу понуду за куповину милион заштитних маски. Разлог за одбијање било је што су понуђене зелене маске, а Београд је захтевао да оне буду светлоплаве.

Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима доделила је уговор вредан 4,54 милиона динара (38.600 хиљада евра) компанији Leiming CNC Equipment Europe за куповину заштитних маски, пише Нова економија.

Предузеће Нива из Жабља понудило је цену од 3,6 милиона динара са ПДВ-ом, односно 3,6 динара по једној маски.

Међутим, Секретаријат је одбио ову понуду због тога што је Нива понудила зелена маске.

Београд је у спецификацији тендера тражио да једнократне маске буду светлоплаве.

То се наводи и у образложењу одлуке о додели уговора.

„Након прегледа и стручне оцене понуде Комисија за јавну набавку је одбила понуду као неприхватљиву (…) из разлога што је Привредни субјект понудио маску землене боје, што је одговара захтеву наручиоца из техничке спецификације, јер је захтевана светлоплава боја маски.“

Понуду су, осим Leiming CNC Equipment Europe i Nive, послале још две компаније. Њихове понуђене цене биле су више од процењене вредности због чега су и одбијене.

Београд је на тендеру тражио милион једнократних заштитних маски за лице са три слоја заштите од аеросола.

Маска треба да има ластиш за постављање око ушију и подесиви еластични доадатак за нос. Она мора да буде и отопорна на влагу и да не иритира кожу, наводи се у техничкој спецификацији.

Тражено је да маске буду испоручене у паковањима у којима се налази највише по десет маски и да буду светлоплаве.

Јавном набавку тражено је 100.000 комада КН 95 маски без филтера, али је ова партија обустављена јер је пристигла само једна понуда, од фирме Трезор Волга, која је одбијена као неприхватљива због тога што није достављен Извештај о испитивању здрасвтвене исправности.

Крајњи власник кинеска компанија

Компанија Leiming CNC equipment Europeоснована је у септембру 2020. године и има седиште у Београду, у Добановцима. Фирма је регистрована за производњу радне одеће.
У власништву је предузећа MDES Air Conditioner,  такође из Добановаца.

MDES Air Conditioner је основан у новембру 2018. године. Власник компаније је предузеће из Кине, Ji’nan Mingdao Energy-saving Technology.

Нова економија/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар