Почетна » Цена станова у Београду скочила чак 150 ОДСТО

Цена станова у Београду скочила чак 150 ОДСТО

од Други Пишу
0 коментар

Подстанари у Србији муку муче са закуподавцима. У Београду, Новом Саду и Нишу многе породице су се нашле на улици.Које су цене закупа, која су права подстанара, али и како је криза у Украјини утицала на потражњу станова у Београду, објаснили су уредница портала „Нађи дом“ Марија Граховац и Бранко Шајкунић из агенције „Посредник некретнине“ у „Уранку“ на К1 телевизији.

– Цене су доста скочиле. Највише се траже гарсоњере, једнособни и двособни станови. У августу и септембру увек расту цене ренте због студената и то је сезона рентирања. У том периоду је кренуо раст. Ситуација је појачана са украјинском кризом што је додатно утицало на цене. У септембру се мислило да је тај талас краткотрајан, међутим, огласни подаци говоре да тај раст наставља даље да иде нагоре. Ако поредимо ренте са којима смо ушли у јануар 2022. и сада у октобру то је озбиљан раст. Гарсоњере у Београду које су биле 300 евра сада су 600 – 700 евра.

Питање је да ли је тржиште остало без понуде или су остали станови који су скупљи. Ако гледамо колико је оглас активан на порталу имамо ситуацију да се јако брзо огласи склањају са портала. Оглас у јануару је био 40 дана активан, а сада у октобру огласи су активни од четири до седам дана. Да Руси нису масовно дошли у Србију цене рентирања биле би ниже, има истине у томе. Руси су испразнили тржиште јер одмах морају да реше кров над главом. Спремни су да плате и више и одмах, јер ту нема одлагања – објашњава Марија Граховац.

Како каже Шајкунић, немамо капацитете да бисмо задовољили жеље Руса.

– Велики број закупаца се појавио с доласком Руса. То је капацитет који ми не можемо да покријемо. Руси закупљују станове у центру града или на популарним локацијама. Нови Београд је јако популарна локација и он је отишао у „првој тури“. Отишли су станови за мало веће цене, али они су већ имали високе цене. Темпо издавања није био брз као сада. Прво су отишли станови који су били „стан на дан“ јер су после короне ти станови стајали празни. Они први који су дошли били су заинтересовани да их не избаце, па су закупљивали на шест месеци или на годину, чак су давали и кирије унапред за тај временски период.

То су радили како им се не би десила тренутна ситуација, а то је да ти станови могу 30 до 40 одсто скупље да се издају. Закупци су све радили са уговорима, а не онако како је то код нас пракса, без уговора. Са странцима када склапате уговор морате га прво превести странцу који после провере може да се пријави у полицији. Јавни бележник се мора уверити у познавање језика и морате довести и преводиоца који ће такође ставити свој печат – рекао је Бранко Шајкунић у „Уранку“ на К1 телевизији.

Како каже представник агенције за некретнине, ова ситуација ће натерати људе да праве уговоре о закупу.

– Када се ради са странцем уколико иде уговор и уколико иде овера мора се пријавити и ту се плаћа порез од 20 одсто по том уговору. Постоје станови где су људи пријављени да живе, а издају га и тако себи праве одређене пореске олакшице. Може лако да се деси да ће ова новонастала ситуација натерати људе да праве уговоре. Руси који долазе немају идеју да узму стан у Миријеву с неком трећом категоријом намештаја за цену од 1.000 евра. Жеље су им јако нереалне, а у питању је средњи и мало виши слој који су одмах могли да скупе новац и да напусте земљу. Највећи број Руса је је дошао у Србију због могуће мобилизације. Прва „екипа“ је дошла због посла и санкција, а друга екипа ни не зна шта би могла овде да ради. Закуподавци морају да буду свесни да појединци имају визу на месец дана и морају да иду у Босну и да се враћају како би обновили ту визу – рекао је Шајкунић за К1 телевизију.

Скочиле цене станова

Граховац је открила колико су скочиле цене станова.

– У нашој земљи није обавезно да се стан издаје или продаје преко агенције. То је одлука самог власника, али увек је боље преко агенције јер је лакше и једноставније. Ту има доста ствари које могу да услове пријављивање пребивалишта. Ове године ступа на снагу Закон о изменама пријаве личне карте где је обавезно да се пријава пребивалишта увек евидентира. Потребна је хармонизација увезивања информација из Пореске управе и из МУП-а. Боља евиденција издатих станова би суштински подигла цену издавања. Данас људи без уговора немају никакву заштиту или сигурност. Цене станова у Београду су скочиле 150 одсто за гарсоњере и једнособне станове, док су цене за двособне станове скочиле 80 одсто. Нови Сад има такође јако велики скок – рекла је Граховац за К1 телевизију.

Права подстанара

Шајкунић је објаснио каква права има подстанар и када.

– Зависи како се у старту постави. Чврст уговор који је оверен са непроменљивом или промењљивом ценом закупа оверен код нотара штити подстанара. Међутим, било је оних који нису хтели да се обавежу на дужи временски рок или су хтели да промене стан и сада су у проблему. Издавање је посао, то многи не схватају, па су закуподавци опуштени са закупцима, а онда имају проблема са неплаћеним рачунима или им беже закупци. С друге стране закупац има проблем са закуподавцем што му подиже кирију и што га узнемирава. Уговор мора да се дефинише и мора да се плати порез као и за сваки посао. Агенција користећи сопствени ценовник врши наплату. Честа је ситуација сада да се поједина лица представљају као власници стана, а нису. Законски треба да се уреди сфера издавања станова – рекао је Бранко Шајкунић у „Уранку“ на К1 телевизији.

Граховац је изразила сумњу колико је паметно мењати поузданог подстанара за непознатог странца ради веће материјалне користи.

– Има ситуација где закуподавци избацују из станова дугогодишње подстанаре да би издали станове неким странцима. Ту заиста треба бити опрезан јер ви не знате ни ко ће доћи, ни какав је менталитет, да ли ће стан одржавати. Раније сте већ имали неки однос и поверење и прилично се коцкате када због више новца тражите станца или неког другог. Неко ко побегне остави рачуне, закуподавац није остварио своју зараду. Док нађе следећег подстанара питање је шта ће бити. Русија није нимало наивна земља и можда ће ускоро пронаћи начин да грађане који су побегли од мобилизације врате назад. У Србији што се тиче „стана на дан“ су актуелне глобалне платформе. Сада постоји категоризација и то је сада више уређено него раније. У другим европским земљама то је уређеније него код нас где се централизују подаци и није могуће да се нешто уради у сивој зони – рекла је Марија Граховац у „Уранку“ на К1 телевизији.

Најпопуларнији делови Београда

Шајкунић је открио који је најпопуларнији крај у Београду.

– Нови Београд је веома популаран: Wест 65, А блок… тај тип насеља и ту је рента максимално 1.200 до 1.500 евра за стан. Рецимо имате случај у Белвилу где се стан од 45 квадрата издаје за 800 евра али је луксузно сређен, а за стан од 60 квадрата можете тражити 1.200 до 1.500 евра. Преко тога имате огромну понуду коју нико не закупљује. Преко 2.500, 3.000 или 4.000 то је већ нешто што није „дохватило“ ове клијенте који су сада дошли. Да напоменем, приликом приказивања прихода од закупа имате и увећан приход и ваша кредитна способност расте. То је нешто на шта би људи требало да обрате пажњу ако желе да се баве издавањем. Људи код нас се баве издавањем веома аматерски и мисле да неко мора да им плати и да ће то тако редовно ићи. Свако улази у тај посао опуштено „на реч“, а после долази до проблема. Кула Београд ће бити „лудница“ са ценама и потражњом пошто такав пројекат не постоји у овом делу Европе – рекао је Бранко Шајкунић у “Уранку” на К1 телевизији.

К1/Директно

Можда ти се свиди

Оставите коментар