Почетна » Ђерлек за Нова.рс открива прве кораке спајања државног и приватног здравства

Ђерлек за Нова.рс открива прве кораке спајања државног и приватног здравства

од Други Пишу
0 коментар

Први корак у интеграцији државног и приватног здравства биће обједињавање у заједнички – централни информациони систем. Овим путем лекари у оба сектора пратиће здравствено стање пацијената, а на тај начин ће бити успостављен и надзор над неконтролисаним издавањем лекова, које је све чешће код приватних лекара и коначно ће педијатри моћи да прате вакцинални статус деце, што је сада немогуће, јер већина приватника не попуњава картоне, открива у разговору за Нова.рс др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

Очекује се да овај пилот пројекат са радом почне најраније у новембру, а најкасније у јануару 2023. године.

„Израда пилот пројекта подразумева пре свега заштиту пацијената. Када почне са радом, лекари у приватним, као и у државним установама, имаће увид у исту документацију и заједнички ће водити картон пацијента. Тако неће више бити ситуација да се дуплирају лекови, лекар ће знати историју болести сваког пацијента, само притиском на један клик. Очекујем да пројекат крене почетком 2023., али ако све буде спремно и током јесени, нећемо чекати следећу годину“, објашњава др Ђерлек.

И апотеке ће имати увид у здравствено стање пацијената и ток лечења.

„Дешава се да лекар у државној установи пацијенту пропише рецимо дијазепам, а онда он оде код приватника, па за исту болест добије рецепт за бенседин. Пацијент оде и купи бенседин, иако из државне установе већ има рецепт за бесплатан други лек. Када кренемо са овим пројектом, то се више неће дешавати. Централни информациони систем имаће увид у оба рецепта и пацијенту ће издати бесплатан лек који му је прописан у државној установи, чиме ће му уштедети новац“, објашњава државни секретар у Министарству здравља.

Још један циљ овог пројекта је смањење злоупотребе лекова од стране пацијената, али и великог броја лекара приватног сектора.

„Они све чешће неконтролисано издају медикаменте. Е-рецепт је омогућио смањење злоупотреба, али и брзину издавања лекова у државном сектору, што ће ускоро бити могуће и у приватном. Највећи проблем је што државни систем није имао никакву контролу над издавањем лекова код приватника. Лекар у државној установи сада нема евиденцију шта је пацијенту прописао приватник, и обрнуто. Међутим, када пројекат заживи, лекари, где год да раде, ће само једним кликом на компујеру добити све податке“, каже др Ђерлек.

У Србији тренутно постоји преко 2.000 приватних ординација, домова здравља, општих и специјалних болница, што је, истиче он, један врло озбиљан систем, који се мора на неки начин повезати са државним.

„Морамо се званично обратити асоцијацији приватног сектора да знају шта им треба од опреме, како би могли да прихвате овај централни информациони систем. Уколико га не прихвате, биће на губитку, јер њихов пацијент неће имати бенефит, да више не мора да носи папирић са исписаним леком и да у апотеци ‚црта‘ какву је таблету прописао приватни лекар“, каже доктор.

Највећи проблем одвојеног државног и приватног здравственог сектора су – деца, односно њихов вакцинални статус.

„Педијатри у државним установама не знају које вакцине је дете примило, јер то нигде не пише, ако се лечило код приватника. Родитељи често забораве, не запишу, а картони у приватним установама су празни. Не знају ни које заразне болести су деца прележала, што може бити јако опасно. Деца су најосетљивија група, а током короне родитељи су их масовно водили код приватних педијатара. Из тог разлога сада немамо евиденцију о вакцинацији, лечењу те деце, а има их на хиљаде. Појављују се и код нас болести које смо одавно искоренили, а немамо увид у вакциналне статусе, због чега морамо озбиљно и хитно кренути у интеграцују ова два система“, наглашава наш саговорник из Министарства здравља.

Лекари у приватном сектору са нестрпљењем очекују почетак пилот пројекта.

„Повезивање у јединствен информациони систем значиће много, пре свега пацијентима. А нама, лекарима, који радимо са малом децом биће веома значајно да имамо увид у њихове картоне, као и увођење е-рецепата, који ће важити и у приватном сектору и бити од помоћи пацијентима када одлазе у апотеку по лек. Поздрављамо овај потез јер је свима неопходан, а технички је лако изводљив“, каже за Нова.рс др Владан Шубаревић, педијатар и дечији ОРЛ специјалиста.

Држава, међутим, не искуључује могућност потпуне интеграције државног и приватног здравственог сектора у будућности, када би пацијенти са здравственом књижицом могли да одлазе код приватних лекара, а да преглед рефундира Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).

„Потпуна интеграција два здравствена система, приватног и државног, односно одлазак код приватног лекара са здравственом књижицом, је изузетно крупан и скуп пројекат за нашу државу, јер тренутно немамо толики буџет. Није исто имати 250 до 350 евра буџета по осигуранику и рецимо 5.000 евра, што је случај у појединим, јаким земљама. Морамо водити такву политику да са количином новца коју сада имамо, урадимо све што можемо, а времена су тешка и не знамо шта нас све чека. Ако се буџет повећа, размислићемо о даљим корацима“, наглашава др Ђерлек.

Како ће функционисати „Е – боловање“?

Пројекат Е-боловања скратиће време чекања у редовима и одласке на комисије.

„Пројекат подразумева и Е-комисију, која ће имати потпуни увид у историју болести пацијента, па тако оболели неће морати да иде у РФЗО и да лично присуствује комисијама када се одлучује о боловању. Све ће се решавати једним кликом на компјутеру. Ово ће бити посебно значајно за људе који су слабо покретни, а све ће писати у њиховим дигиталним документима, док ће обавештење о боловању добијати путем интернета“, објашњава др Ђерлек.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар