Почетна » Тужан разлог зашто Вијетнамци носе само јапанке и мајице

Тужан разлог зашто Вијетнамци носе само јапанке и мајице

од admin
0 коментар

 

Један од њих, јутрос је приморан како каже да ради на градилишту фабрике, упркос видној повреди руке коју има.

„Ми овде немамо никакву медицинску помоћ, нити приступ лекару. Пре месец дана смо скоро сви имали болове у стомаку и вероватно неки вирус, али никоме није указана помоћ. Сваки дан се неко разболи, али то њих није брига”, прича за Нова.рс радник из Вијетнама по имену Џи.

Према његовим речима, сви они су “преко ноћи” довожени по групама од њих педесетак, а да практично нису знали ни где долазе, ни у каквим условима ће радити. То потврђује чињеница да већина од 500 радника од гардеробе има пар мајица, јапанке и сем радних комбинезона у којима и раде и спавају, немају ништа друго.

Дји вијетнамски радник Фото: Ненад Михајловић/Нова.рс

„Желим да се вратим кући као и доста мојих колега. Овде сам од летос и за четири месеца примио сам свега једну плату. Стално морамо да се бунимо да би нас платили, а они нас некад послушају а некада не”, прича он.

Иначе, Џи је пре 20 дана побегао из пакла Линглонга и покушао да са неком групом миграната уђе у Мађарску, међутим цариници су их ухватили приликом уласку и вратили у Србију. На његовим рукама су још увек видљиве ране настале приликом покушаја да прескочи бодљикаву жицу.

Подсетимо, око 500 радника из Вијетнама који су ангажовани на изградњи кинеске фабрике гума Линглонг у Зрењанину у среду су ступили у потпуну обуставу рада како би скренули пажњу послодавцу на нехумане услове смештајних капацитета у којима бораве.

Вијетнамски радници рекли су да је вест о њиховом положају стигла и до матичне земље где су данас њихове породице такође организовале протесте. Раније данас активисти су из круга фабрике Линглонг успели да изведу једног од запослених који је због изјава које је давао медијима добио отказ.

Турбуленције у кругу фабрике гума у Зрењанину почеле су пре пет дана, након што је Н1 објавио снимке из кампа у коме су смештени вијетнамски радници. Министарство за рад послало је инспекцију на градилиште Линглонга, а организацији Астра која је и поднела пријаву за потенцијалну трговину људима с циљем радне експлоатације тражи хитну реакцију свих надлежних.

Ана Лалић    Нова с

Можда ти се свиди

Оставите коментар