Почетна » Одржан протест Женске солидарности „Ниједна више – Стоп фемициду“

Одржан протест Женске солидарности „Ниједна више – Стоп фемициду“

од Други Пишу
0 коментар

Невладина организација Женска солидарност организовала је данас протест испред Владе, а потом и Скупштине Србије, са поруком „Ниједна више – стоп фемициду!“, како би државу упозорили да је у 11 седмица ове године у породичном насиљу убијено 11 жена.

На протесту испред Владе учеснице скупа су узвикивале „Женска револуција“, „Ниједна више“, „Државо, срами се“, „Насилнике у затворе“, „Ваш срам – наш бол“ и „Ниједна више“.

Носиле су и трансаренте са порукама „Скоро сваки фемицид је могао бити спречен“, „Бесне жене“, „Која је сигурна?““, Не дозволи да те ико стишава“, „Срам мора променити страну“.

Активисткиња Женске солидарности Јелена Ризнић запитала је да ли би, да се у осам недеља од насиља страдало осам политичара, држава реаговала.

Наравно да би био проглашен дан жалости, рекла је Ризнић.

Она је саопштила и податак да је током 2020. године у свету на сваких 11 минута неку жену убио члан породице или њен партнер, а од власти у Србији затражила да фемицид законски дефинише као посебно кривично дело и пропише максималне казне.

Ризнић је дала рок иниституцијама да се до понедељка изјасне о њиховим захтевима, међу којима је пооштравање услова за добијања дозволе за држање оружје.

Учесници протеста су потом прошетали до зграде Скупштине Србије, где су поновили своје захтеве.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар