Почетна » ЕПС највећи губиташ у Србији

ЕПС највећи губиташ у Србији

Према АПР-у

од Други Пишу
0 коментар

Привредна друштва у Србији су прошле године, после негативног ковид периода, пословала у повољном привредном амбијенту, пословна активност је интензивирана, па је број запослених повећан за више од 34.000, те је 106.219 друштава запошљавало 1,2 милиона радника, објавила је данас Агенција за привредне регистре (АПР).

Из АПР су навели да су остварени укупни приходи од 14.772.756 милиона динара, расходи од 13.936.741 милиона, а када је реч о највећима, да је највеће привредно друштво у нашој земљи Електропривреда Србије (ЕПС), који је водећи према пословним приходима, али је забележио и највећи губитак.

Привредна друштва су забележила раст профитабилности, уз позитиван нето резултат од 686.644 милиона динара, који је већи за 81,1 одсто у односу на претходну годину, а остварен
је највише захваљујући успешном обављању примарне делатности.

Највећи укупан добитак остварила су привредна друштва у прерађивачкој индустрији, трговини на велико и мало, рударству, а негативан нето резултат је забележен у снабдевању струјом, гасом, паром, услугама смештаја и исхране. Пословна имовина на крају 2021. године износила је 19.158.120 милиона динара и повећана је за 11,5 одсто на годишњем нивоу.

Јавна предузећа – губиташи
Јавна предузећа су годину завршила са негативним нето резултатом од 7.353 милиона динара. Највећи нето губитак, поред првопласираног ЕПС, забележили су Путеви Србије, ГСП Београд.

Главни носиоци пословне активности и укупне профитабилности била су друштва која се налазе на листама Сто нај привредних друштава према пословним приходима и Сто нај привредних друштава према нето добитку.

Укупно 100 друштава са највећим пословним приходима остварило је 28,7 одсто прихода на нивоу привреде, док је 100 најпрофитабилнијих друштава створило 39,3 одсто укупног нето добитка привреде.

Најпрофитабилније привредно друштво прошле године било је Сербија Зиђин Мининг из Бора са нето добитком од 34.356 милиона динара, а на другом месту према нето добитку била је МК Група доо Београд, са нето добитком од 26.160 милиона динара.

Највеће привредно друштво у Србији је ЕПС, који је водећи према пословним приходима, располагао је највреднијим финансијским капацитетима, али је први и према износу нето губитка, као и укупног губитка.

У 2021. години остварио је пословне приходе од 319.681 милион динара, који су већи за 12,6 одсто него претходне године и чине 2,2 одсто прихода целе привреде. Истовремено, пословни расходи су расли знатно брже, 26,5 одсто, што је утицало да, после добитка претходне године, искаже пословни губитак од 10.953 милиона динара.

Забележио је и губитак у подбилансу финансирања и у делу осталих активности а као резултат ових кретања, за разлику од претходне године када је био најпрофитабилнији, ЕПС је исказао највећи нето губитак, у висини од 14.949 милиона динара, који учествује са 5,4 одсто у укупном нето губитку привреде.

 

 

Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар