Почетна » Кромпир за годину дана поскупео 208,3 одсто

Кромпир за годину дана поскупео 208,3 одсто

од Други Пишу
0 коментар

Кромпир у Србији у мају је био чак 208,3 одсто скупљи у односу на мај прошле године, објавио је Републички завод за статистику.

Званична статистика сваког месеца објављује индексе цена домаћих произвођача у области пољопривреде и рибарства.

„Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у мају 2022. године, у односу на исти месец 2021. године, повећане су за 30,4 одсто. Посматрано по главним групама производа, у односу на исти месец претходне године, највећи утицај на раст цена забележен је у групама: жита (38,1 одсто) и стока и живина (35,8 одсто)“, објавио је РЗС.

Међутим, ниједан приказани производ није вишеструко увећао своју цену, као што је то случај са кромпиром.

Цена пшенице, већа је за 65,1 одсто у односу на мај 2021, кукуруза 31,3 одсто, док су млеко и јаја скупљи за нешто више од 28 процената.

Подсетимо, кромпир је у априлу ове године у Србији био 193 одсто скупљи него у исто време прошле године јер су, према речима директора Агро-мобил компаније из Гуче Ратка Вукићевића, прошлогодишња суша и велики увоз, углавном из Француске, дестимулисали домаћу производњу.

Иначе, просечне цене произвођача производа пољопривреде и рибарства рачунају се на основу количина и вредности откупљених и продатих производа добијених из статистике промета и статистике пољопривреде.

Истраживањем су, како објашњавају у РЗС, обухваћена привредна друштва и предузетници који обављају откуп производа пољопривреде и рибарства непосредно од породичних газдинстава у циљу продаје или прераде откупљених производа, као и правна лица која обављају продају производа пољопривреде и рибарства из властите производње.

Д. К.   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар