Почетна » Станојевић: Расту цене нафте и гаса у свету, Србија обезбеђена

Станојевић: Расту цене нафте и гаса у свету, Србија обезбеђена

од admin
0 коментар

 

Он је, гостујући на телевизији Хепи, рекао да је неопходно повећање резерви гаса, нафте и нафтних деривата у складиштима у Србији, како би се у будућности избегло да кризе изазване у другим земљама утичу на стабилност тржишта у нашој земљи.

Санојевић је истакао да нафту увозимо из Ирака и да на том плану неће бити проблема и навео да су нам резерве нафте и нафтних деривата довољне за 30 дана, али да у будућности морамо да повећамо капацитете како бисмо могли да имамо контролу над ценама.

Указао је да, поред нестабилне политичке ситуације у Украјини, на цену нафте и гаса утиче и повећање потражње у Европи, као и структурни проблеми који су у вези са недовољним истраживањем и улагањем у нове изворе у свету.

„То ће бити проблем и у будућности, али ако говоримо краткорочно, цене гаса и нафте сигурно неће падати до априла, када можемо да очекујемо стабилизацију“, казао је Станојевић.

Упозорио је, међутим, да су европска складишта на 40 до 50 процената попуњености и да због тога у случају ледених дана може да се очекује даљи раст цена.

Ситуација у Украјини отвара и друге проблеме, јер Русија снабдева европско тржиште са 40 одсто гаса и 30 процената нафте и ако дође до прекида у испоруци, Европа неће моћи брзо да се опорави, рекао је Станојевић.

 

BETA

Можда ти се свиди

Оставите коментар